Pariski milfoj sa kremom od citrusa

14/02/2020
"Neverovatan desert prefinjenog ukusa, koji svako bar jednom treba da proba - pariški milfoj sa kremom od citrusa, izvolite "
Priprema30 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno50 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano76
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 300 - 400 g
  • KREM OD VANILE SA CITRUSOM
  • mleko - 450 g, punomasno
  • tečna pavlaka - 50 g
  • vanila - 1 štapić
  • žumanca - 4 (90g)
  • šećer - 90 g, kristal
  • maslac - 50 g
  • brašno - 25 g
  • kukuruzno brašno - 25 g
  • želatin - 8 g (4 lista)
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • sok od limete - 1 supena kašika
  • kora bergamota - 1/2 kašičice ili esencija bergamota
  • maskarpone - 30 g
  • kakao maslac - 30 g
* merne jedinice
Milfoj

Način pripreme

U sezoni citrusa predlažemo vam recept sa neverovatno aromatičnim citrusovim voćem bergamotom. Predivna tortica - klasika u francuskom poslastičarstvu, servirana kao novogodišnji desert. Ova verzija deserta milfoj je napravljena u Parizu u 19. veku sa mirisom citrusa bergamota.

Predlažemo vam recept Pariska torta milfoj sa brzom i jednostavnom varijantom sa gotovim lisnatim testom.

Prvo pripremite krem da se dobro ohladi. Potopite želatin u hladnu vodu. Dodajte rendani štapić vanile u mleko sa korom bergamota. Umutite žumanca sa šećerom u posudi.

Dodajte sok od limuna i limete, nakon toga dodajte prosejano brašno i kukuruzni skrob. Izvadite štapić vanile. Sipajte trećinu toplog mleka preko žumanaca. Pomešajte sve, nakon toga sipajte preostalo mleko. Vratite smesu na vatru i mešajte bez prestanka. Krem citrusa će se zgusnuti. Skinite sa vatre i dodajte maslac, isečen na komade, oceđeni želatin i kakao maslac.

Mutite ručnim mikserom da dobijete homogenu smesu i ostavite 15 minuta u zamrzivaču u posudi. Nakon toga energično umutite pavlaku i dodajte maskarpone. Pomešajte brzo i pažljivo. Nakon toga pripremite lisnato testo. Ugrejte rernu do 200 stepeni.

Odmrznite listove lisnatog testa na jednu noć u frižideru ili na sobnoj temperaturi dok ne omekšaju. Otvorite listove papira. U pomoć okruglog tanjira ili tiganjem isecite na krug 16/18 cm na lisnatom testu. Od jednog lista se obično dobija četiri okrugle kore. Možete pripremiti dve male tortice prečnika 15 cm ili jednu tortu prečnika 18 cm.

Izbušite svaku koru viljuškom da testo ne raste za vreme pečenja. Prebacite isečeno testo na plehu za pečenje, obloženim papirom za pečenje, namažite odozgo umućenim jajetom i pospite šećerom za karamelizovan kraj.

Pecite lisnato testo testo dok ne dobije zlatnobraon boju. Ostaqvite kolač da se malo ohladi na papiru za pečenje, nakon toga stavite na rešetku da se potpuno ohladi.

Stavite jednu koru i odozgo pospite šećerom u prahu. Uz pomoć šprica sipajte krem od vanile na prvu koru. Stavite borovnice. Nakon toga stavite sledeću koru, pospite šećerom u prahu i sipajte krem, pospite listiće badema prepečene sa šećerom.

Dodajte ukras, voće, u ovom slučaju su borovnice ili maline, jagode. Stavite gotove tortice minumum pola sata u frižideru pre serviranja. Neposredno pre serviranja obilno pospite šećerom u prahu.

Predložila sam vam originalni recept poslastičarskog krema, napravljenog u Parizu u 19. veku, koji se koristio za pravljenje predivnih milfoja ili poznatijih pod imenom torte Napoleon. Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar