Slavski kolač

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Slavski kolač
Fotografije: Veca
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
175 min.
Porcije
10
"Isproban recept za slavski kolač je pred vama - srećna slava!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • voda - 500 ml
  • svež kvasac - 40 g
  • šećer - 2 kašičice
  • ulje - 200 ml
  • so - 2 kašičice
  • brašno - 1 kg
  • za ukrase
  • gustin - 20 g
  • brašno - 100 g
  • so - 1 kašičica
  • voda - 70 ml
  • za lepljenje ukrasa
  • voda - 60 ml
  • brašno - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema testa: U dublju posudu izmrviti kvasac, dodati 100 ml mlake vode, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zatim dodati ulje, 100 g brašna, uliti ostatak mlake vode (400 ml), posoliti, postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Nadošlo testo prenesiti na pobrašnjenoj radnoj površini. Dublju šerpu premazati uljem, posuti brašnom i staviti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta (taman toliko koliko je potrebno da se rerna zagreje).

Prekriti alu-folijom i šerpu sa testom staviti u zagrejanu rernu. Peći na 180 stepeni 45 minuta. Nakon toga, ukloniti foliju i kolač peći još 20 minuta na 180 stepeni.

Za ukrase: Od gustina, brašna, soli i vode zamesiti testo i ostaaviti da odstoji 30 minuta. Od testa praviti razne ukrase po sopstvenoj želji (krst, ružu, list...).

Za lepljenje ukrasa: Razmutiti vodu i brašno. Šerpu izvaditi iz rerne i smesom od vode i brašna lepiti ukrase na slavskom kolaču. Vratiti u rernu na kratko (peći 10 minuta, ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni).

Gotov kolač izvaditi iz rerne, izručiti uz šerpe (kako se ne pi pokvasio). Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: