Namazan kolač

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Namazan kolač
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
22
"Korak po korak i pripremite ovaj kolač za osmehe, koji se zove namazan kolač"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer u prahu - 14 supenih kašika
  • kiselo mleko - 14 supenih kašika
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • ulje - 8 supenih kašika
  • brašno - 14 kašika
  • vanila
  • slatko - 1 tegla
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za namazani kolač sam uzela iz bakinog notesa.

1. Jaja su sveža i na sobnoj temperaturi. Dobro ih umutimo dok ne dobijemo penu i dok se ne udvostruče.

2. Dodajemo šećer u prahu u jaja i mutimo dok ne pobele.

3. Imerimo kiselo mleko, dodajemo sodu u njega. promešamo da nadođe i sipamo u jaja. Dodajemo ulje i vanilu i ponovo dobro umutimo.

4. Na kraju dodajemo brašno, prethodno prosejano dva puta. Dobro promešamo.

5. U pleh sipamo malo brašna da se svuda zalepi. Višak prospemo iz pleha.

6. U pleh sipamo samo polovinu smese i ravnomerno rasporedimo.

7. Stavljamo da se peče u prethodno ugrejanu rernu na 170 stepeni dok se ne ispeče.

8. Vadimo pleh i kolač namažemo slatkom. Baka ga je pravila sa marmeladom od šljiva, jabuka ili šipka, prethodno treba da ga promešamo viljuškom ako je gust.

9. Na slatko sipamo preostali deo testa i ponovo vraćamo u rernu. Ostavljamo samo na gornjem grejaču da se peče dok ne bude gotovo.

10. Izvađeni bakin kolač ostavljamo da se ohladi i posipamo šećerom u prahu za raskoš.

VAŽNO!

Ovaj kolač bude malo vlažan. Da bi bio lep, treba da se peče u plehu. Ne u kalupu za kuglof ili za terin. Kada je u plehu ostaje vlažan, ali ni u kom slučaju gnjecav. Međutim, danas sam ga napravila i bio je malo gnjecaviji nego što treba, što ga nije sprečilo da bude pojede.

Kada je baka pravila ovaj kolač, uvek je bio tanji nego drugi kolači - zato što ima malo sastojaka za nadolaženje i pekla ga je uvek u plehu da bi mogao da se ispeče. Kada se koristi kuglof ili kalup za terin kora bude debela i onda postoji rizik da bude gnjecav.

Znala sam za te finoće, ali sam danas ipak uradila tako. Bake treba da se slušaju.

Ukoliko ne želimo da dođe do toga, smanjujemo kisleo mleko na - 10-12 kašika i povećavamo brašno na 16-18 kašika-

Takođe, ako ne želimo da stalno obilazimo kolač, možemo ispeći jednu koru, nakon toga iseći i namazati slatkom, ali ukus se menja. Originalno i autentično kako ga je baka pekla sam napisala gore.

DODATNE NAPOMENE

Moj Namazani kolač danas nije sa vanilom, nego sa esencijom vanile. Arome mogu da variraju, sve zavisi kako želite, ali kombinacija badema sa marmeladom od šljiva (u kojem se nalazi rozetla) je veoma uspešna.

U testu deo brašna se može zameniti sa bademovim ili da stavite mrvljene orahe.

Uspeh!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: