Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Gvakamole»Gvakamole sa avokadom i paradajzom

Gvakamole sa avokadom i paradajzom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Gvakamole sa avokadom i paradajzom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
2
"Da li ste spremni da zajedno napravimo savršeni gvakamole sa avokadom i paradajzom - donosimo i isproban recept"

Potrebni sastojci

  • avokado - 2 komada (400 g, u neočišćenom stanju)
  • paradajz - 1 komad
  • limeta - 1 komad, sok
  • luk - 1/4 glavice
  • beli luk - 1 čena
  • korijander - 2 struka, svež
  • čili - sveža paprika, zelena (može i halapenjo)
  • tabasko - kapljice, po želji
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Gvakamole je meksički sos, rasprostranjen i poznat u celom svetu.

Sprema se na bazi avokada u svom autentičnom obliku sadrži samo osnovu avaokado, paradajz, čili i sok od limete ili limuna. Sve to se gnječilo i mrvilo u specijalnom kamenom avanu ali ne da bude apsolutna kaša.

Posle se dodavao i luk, belii luk, korijander.

Pravljenje gvakamolea je veoma lako. Za taj cilj možete da korisitite drveni avan ako nemate kameni avan.

Druga varijanta je da se avokado izgnječi u plastičnoj posudi viljuškom ili zgodnim priborom.

Pomeša se sa sokom od limete i dodaje se sitno iseckan paradajz, čili, luk, korijander i beli luk. Poslednja tri su po želji. Začinjava se solju po ukusu ili se dodaje još pikante note, sa tabaskom ili još ljutog čilija ili halapenja. Sve se dobro promeša.

Bude veoma lepo i ako jednostavno isečete na veoma sitno sve sastojke uključujući i avokado, ne da ga gnječite, i zamesite sa sokom od limete, solju i iseckanim korijanderom.

Postoji i varijanta da se pasiraju svi sastojci u fin pire, ali to meksikanci zovu aguamole.

Servirajte gvakamole sa kukuruznim tortilja čipsom - naćosem, preko prepečene kriške sa maslinovim uljem, u sendvičima, fahitasu ili čak sa salatama.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: