Način pripreme
Proizvodi su za količinu pripremljenu u staklenoj tegli od 2 litra.
Tegla mora biti dobro oprana, dodatno je možete zagrejati u rerni da biste je sterilisali.
Cveklu oprati i oljuštiti. Iseče se na male kocke ili štapiće. Stavlja se u teglu. Sipa se dovoljno izvorske ili filtrirane vode iz slavine da pokrije povrće. Posolite u odnosu 30 grama po litru vode.
Po želji i za više ukusa možete dodati 1 šoljicu surutke od domaćeg kiselog mleka, mali komad oljuštenog i tanko isečenog đumbira i prepolovljeni čen belog luka. Ali i bez ovih dodataka, naš domaći probiotik od cvekle je veoma ukusan i koristan.
Tegla se zatvara poklopcem bez zatezanja. Umesto poklopca, možete koristiti nekoliko slojeva gaze pričvršćenih elastičnom trakom za vrat tegle.
Ostavlja se na sobnoj temperaturi, a sadržaj tegle mora se mešati drvenom kašikom da bi se oslobodili gasovi iz fermentacije. Ako se pojavi bela pena, uklonite je kašikom.
Čim tečnost počne da se gazira (pojavljuju se mehurići vazduha), možete je premestiti u frižider da zaustavite proces fermentacije.
Pijte 50 ml proceđene tečnosti ujutru i uveče 30 minuta pre jela 3 meseca.
Cvekla ima prijatan kiselkasto-slan ukus, od nje možete praviti crvene salate, zimske supe od povrća ili korisne smutije.
Ovaj jedinstveni napitak od cvekle je odličan domaći probiotik sa neuporedivim zdravstvenim koristima.
Ostanite zdravi!