Način pripreme
Oljuštena i očišćena jabuka se samelje u pire zajedno sa šećerom, rumom i sokom od pomorandže.
U smesu se razbije jaje, sipa se ulje i stavlja se kiselo mleko sa sodom bikarbonom ugašenom u njemu. Sve to se umuti u homogenu smesu.
Sipa se brašno od kokosa, vanila, cimet i brašno i ponovo se muti ili meša u glatku smesu, malo gušću od one za kolač. Ako je potrebno dodaje se brašno.
Rerna se zagreva do 170 stepeni.
U posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje se stavlja po pola kašike smese za kolače od jabuka na gomilicu, pri čemu se ostavlja rastojanje između svake.
Pripremljeni kolači se peku iz dva puta, dok ne porumene - oko 15 minuta svaka posuda.
Kada se ohlade, posipaju se šećerom u prahu, a po želji mogu da se slepe dva po dva sa slatkom od jabuka, koje je dovoljno gusto da se oblikuju slepljeni kolači.
Budu mekani i veoma prijatni za jedan brz doručak ili društvo za kafu i mleko.
Ako se meki kolači s jabukama naprave izduženog oblika mogu da se koriste i kao piškote za kore za torte ili kolače.
Nek vam je slatko!