Francuska torta

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Francuska torta
Fotografije: Veca
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
20
"Ne moramo da idemo u Francusku, ali ovu tortu moramo da probamo... odmah!"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • belanca - 16 komada
  • šećer - 700 g
  • brašno - 2 kašike
  • prezle - 200 g
  • seckani orasi - 200 g
  • mleveni orasi - 200 g
  • za fil
  • žumanca - 16 komada
  • šećer - 300 g
  • čokolada za kuvanje - 300 g
  • margarin - 500 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kora: Mikserom umutiti 8 belanaca, dodavati postepeno 350 g šećera i dobro umutitu mikserom.

Mikser isključiti, umešati 1 kašiku brašna, 100 g prezli, 100 g mlevenih oraha i 100 g seckanih oraha. Lagano sjediniti ručnom žicom za mućenje. Smesu uliti u pleh srednjih dimenzija, koji ste obložili pek-papirom. Peći na 180 stepeni 20 minuta.

Na isti način ispeći još jednu koru i ostaviti ih da se dobro ohlade. Ohlađene kore iseći na pola, dobijajući tako 4 kore.

Priprema fila: Mikserom umutiti žumanca sa šećerom i skuvati ih na pari. Umešati čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada ne ukuva. Kad dobije potrebnu gustinu, skloniti šerpu sa pare i ostaviti da se smesa ohladi. Mikserom umutiti margarin, sastaviti sa ohlađenom smesom i dobro umutiti mikserom.

Finalni postupak: Na tacnu za tortu staviti koru, premazati je filom - i tako naizmenično ređati dok se ne utroše sve kore i sav fil.

Tortu ukrasiti po želji.

Ostaviti je da se stegne, seći na parčad željene veličine, servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: