Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići sa svežim mlekom u kesi za pečenje

Hlepčići sa svežim mlekom u kesi za pečenje

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Hlepčići sa svežim mlekom u kesi za pečenje
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"I ako još niste probali ove hlepčiće sa svežim mlekom u kesi za pečenje, brzo da popravite ovaj propust"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • ulje - 15 ml
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 20 g, živ
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i šećer u pola blago zagrejanog mleka. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 5-7 minuta.

2. Prosejte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. U njega sipajte narasli kvasac, preostalo mleko, ulje i so. Zamesite glatko i nelepljivo testo, stavite ga u posudu, mažući mu površinu, da se ne uhvati korica. Ostavite 40 minuta do 1 sad na toplom da naraste.

3. Od naraslog testa oblikujte 4 lopte i spljeskajte ih u kalup u okrugle pogačice. Po želji možete da napravite brazde na površini, praveći proreze oštrim nožem. Pospite sa malo brašna svaku pogačicu i gurnite u dve kese za pečenje dve po dve na rastojanju jedna od druge.

4. Ubacite vazduh u kese, da se izduvaju i da ima mesta da hlepčići narastu. Zavežite krajeve (ja ubacim vazduh, nakon što sam zavezala, slično duvanju balona na mestu gde se zategla kesa, ali ne potpuno). Ubacite vazduh i tada možete još da zategnete.

5. Ostavite još 30-40 minuta u toploj prostoriji, da pogačice udvostruče svoju zapreminu.

6. Stavite u hladnu rernu i uključite na 190-200 stepeni. Pecite dok ne doniiju zlatastu preplanulost oko 30 minuta.

7. Gotove hlepčiće izvadite iz kesa, da se ne znoje i ne ovlaže. Pazite da se ne izgorite od vruće pare, koja će izaći.

8. Ohladite na rešetki i konzumirajte sa omiljenim jelom. Ovi hlepčići sjajno mogu da nađu primenu i za pravljenje ukusnih sendviča sa nadevom po vašem izboru.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: