Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača sa gaziranom vodom i svežim mlekom

Pogača sa gaziranom vodom i svežim mlekom

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
15123542
Pogača sa gaziranom vodom i svežim mlekom
Fotografije: Veronika Mihailova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Ovo je pogača koju želite već sad da umesite - pogača sa gaziranom vodom i svežim mlekom."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • gazirana voda - 250 ml
  • svež kvasac - 40 g
  • jaja - 4 komada
  • ulje - 5 supenih kašika
  • brašno - 1 kg
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 1/2 kašičica
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte izmrvljeni sveži kvasac, zalijte ga hladnim svežim mlekom i dodajte šećer. Nakon toga dodajte 5 kašika brašna i mešajte da se dobije homogena kaša.

Nakon toga odvojte žumance jednog jajeta, a ostala dodajte u smesu.

Zatim sipajte gaziranu vodu i ulje- Prosejte polovinu količine brašna i dodajte ga zajedno sa solju.

Dobro izmešajte kašikom.

Zatim u etapama dodajte i ostalo brašno i umesite meko testo. Ono treba da bude glatko i prijatno na dodir. Nakon toga ga pokrijte i ostavite ga da nadođe na otprilike sat vremena.

Nakon toga podelite testo na 8-9 jednakih delova. Oblikujte ih u lopte i poređajte ih u tepsiju.

Sačekajte ih 15 minuta da počnu ponovo da se dižu.

Nakon toga dodajte u dovojeno žumance malo svežeg mleka, izmešajte i namažite pogaču. Pospite susamom.

Domaću pogaču pecite na 180 stepeni 45-50 minuta.

Takođe, pogledajte kako da napravite lepu pogaču za povod ili omiljenu pamuk pogaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: