Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Badema»Torta od badema Čokoladna princeza

Torta od badema Čokoladna princeza

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Torta od badema Čokoladna princeza
Fotografije: Ivelina
1 / 5
10/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Evo imamo princezu za jelo ovde"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • belanca - 5 komada
  • bademi - 150 g, samleveni ili gotovo bademovo brašno
  • šećer od kokosa - 80 ili 90 g (ili običan, stevija 40 g)
  • vanila - 2 kesice
  • za krem
  • slatka pavlaka - 100 ml, tečna, životinjska
  • šećer od kokosa - 50 g ili običan šećer
  • žumanca - 5 komada
  • maslac - 50 g
  • vanila - 2 paketa
  • čokolada - 100 g, u 70 % kakaa
  • za ukras
  • bademi - 50 g, zapečeni (izgnječeni) i orasi
  • biber - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ova raskošna torta sa bademima može da ima različitu visinu u zavisnosti od krema i dekoracije.

Kore budu veoma ukusne, kao francuski makaron, ako su fino samleveni bademi

Možete pripremiti tortu u beloj varijanti samo sa kremom, maslacem i orašastim pldovima ili kako sam ja odlučila - sa čokoladom. Ako ne koristite čokoladu, dodajte 150 g maslaca u krem.

Čokoladna torta je bez glutena i ako želite da je bez šećera, zamenite šećer sa 40 g stevije ili drugim zaslađivačem.

Priprema kora:

Umutite belanca na sneg sa šećerom. Pomešajte mlevene bademe (ili gotovo bademovo brašno) i vanilu i nakon toga postepeno dodajte u umućena belanca, mešajte spatulom.

Rasporedite smesu na dve (20-24) ili tri (20) ili četiri male (16 cm, kao što sam ja uradila) kore i i rasporedite ih na papir za pečenje i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 170 stepeni oko 20 minuta male i 25 velike dok ne porumene kore.

Za krem:

Na vatri ugrejte pavlaku sa kokosovim šećerom (ili običnim), koji treba da se rastopi. Smesa ne treba da provri. Dodajte umućena žumanca i vanilu. Mešajte neprestano na tihoj vatri dok se smesa ne zgusne i dok ne dobijemo krem. Oduzima oko desetak minuta.

Kad se krem zugnse, dodajte čokoladu, izmrvljenu na komade i mešajte da se rastopi. Ostavite čokoladni krem da se ohladi.

Kad se smesa ohladi, dodajte maslac (ostavljen da omekša na sobnoj temperaturi). Krem mutimo mikserom. Sastavite tortu tako što ređate koru i krem i malo iseckanih orašastih plodova (oraha ili badema)

Ukrasite tortu od badema Čokoladna princeza izmrvljenim zapečenim bademima i rastopljenom crnom čokoladom u pavlaci.

Ukrasite tortu po želji! Ili jednostavno kao ja, pošto sam je prirpemila bez povoda za porodicu.

Ukusnu tortu treba da ostavite u frižideru na nekoliko sati.

Nakon toga uživajte u raskošnom ukusu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: