Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Male Pogače»Male slatke pogačice sa ratlukom

Male slatke pogačice sa ratlukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Male slatke pogačice sa ratlukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
9 / 10
17/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Kažu da je sreća u malim stvarima, zato smo prirpemili male slatke pogačice sa ratlukom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • sveže mleko - 180 ml
  • žumanca - 3 komada
  • belanca - 1 komad
  • maslac - 50 g
  • šećer - 50 g + za posiapnje
  • ratluk - 100 g
  • za krem
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 160 ml
  • brašno - 20 g
  • šećer - 20 g
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u 180 ml mlakog mleka, zajedno sa kašičicom šećera. Sačekajte da nadođe 7-8 minuta.

2. Za to vreme prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u koje sipate rastopljeni maslac, žumance, šećer (50 g) i nadošao kvasac.

3. Zamesite testo, radite sa njim bar 10 minuta da bude glatko i elastično. Pospite malo brašna po radnoj površini da se ne lepi u početku. Ako vam se čini da je testo tvrdo, nemojte stavljati brašno, nego namažite ruke uljem dok mesite, tako će da se opusti i neće se lepiti.

4. Oblikujte testo na loptu i ostavite da odstoji dok pripremate krem. Ugrejte mleko i šećer na umerenoj vatri za krem. Umutite jaje sa brašnom i nekoliko kapljica mleka i sipajte lagano u drugo mleko na vatri. Smanjite temperaturu i mešajte dok se ne zgusne. Oko 3-4 minuta. Ne treba da bude gust krem.

5. Od testa oblikujte 8 loptica. Spljeskajte ili razvucite svaku i namažite po kašiku krema, nemojte ići do ivica. Preko krema stavite po jedan komad ratluka isečenog na komade. Savijte da liči na koverat i dobro učvrstite da ne izlazi nadev. Tako dobijate pogačice priližno kockastog ili pravougaonog oblika.

6. Poređajte na rastojanju jedan od drugog u namazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ostavite na toplom 2 sata, pokrivene čistom krpom. Kad nadođu možete zalepiti jednu za drugu, to ne treba da vas plaši, osim ako ne želite da imaju idealan oblik, u tom slučaju prosto koristite veliki pleh, da bi bio veći razlog između njih.

7. Nadošle pogačice namažite umućenim belancem i pospite kristal šećerom.

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta ili dok ne dobijemo željenu boju.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: