Pijani kolačići

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Pijani kolačići
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
23/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
12
"Mali, sočni i neverovano ukusni! Nemojte propustiti ove keksiće ni za šta na svetu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 100 g
  • brašno - 100 g
  • karamel toping - za prelivanje prilikom serviranja
  • cimet - za posiapnje, po želji
  • za sirup
  • voda - 280 g
  • šećer - 300 g
  • moskatel - 170 ml, slatko belo vino
  • rum - 1 - 2 čepa
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite veliku posudu sa vodom na tihu vatru i u drugu manju, vatrostalnu razbijte jaja i sipajte šećer. Temperatura ne treba da prelazi 37-40 stepeni.

2. Počnite da mutite mikserom dok ne dobijete mekan gust krem. Potrebno je strpljenje i bar 5 minuta mućenja. Nakon toga posudu sa jajima skinite sa pare i mutite još toliko na sobnoj temperaturi. Krem će biti gušći i belji.

3. Dodajte brašno, prosejte ga i ponovo mešajte kratko dok se ne integriše.

Sipajte vazdušastu smesu u kvadratni pleh prečnika 22/22 cm ili pravougaoni sličnih veličina, obložen papirom za pečenje. Stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni 15-16 minuta.

4. Dok se mekani patišpanj peče, pripremite sirup, ugrejte vodu sa šećerom na umerenoj vatri. Kuvjate dok se ne zgusne, oko 6-7 minuta, nemojte poklapati posudu. Skinite sa vatre i sipajte slatko vino i rum. Vino treba da bude hladno, da bi se sirup brzo ohladio. Ostavite da se ohladi.

5. Čim se patišpanj ispeče, isecite ga na 12 kockica i pažljivo odvojite od papira. Poređajte ponovo u pleh, u kojem su se pekli i dok su još topli, prelijte sirupom.

Da biste bili sigurni da će se sirup ohladiti, možete ga pripremiti ranije.

6. Ostavite prelivene kolače da upiju tečnost 15-20 minuta, nije potrebno da čekate više.

Po želji pospite cimetom, a pre nego što servirate, prelijte karamel topingom (može i domaće prirpemljenom karamelom ili tofi kremom).

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: