Način pripreme
1. Stavite veliku posudu sa vodom na tihu vatru i u drugu manju, vatrostalnu razbijte jaja i sipajte šećer. Temperatura ne treba da prelazi 37-40 stepeni.
2. Počnite da mutite mikserom dok ne dobijete mekan gust krem. Potrebno je strpljenje i bar 5 minuta mućenja. Nakon toga posudu sa jajima skinite sa pare i mutite još toliko na sobnoj temperaturi. Krem će biti gušći i belji.
3. Dodajte brašno, prosejte ga i ponovo mešajte kratko dok se ne integriše.
Sipajte vazdušastu smesu u kvadratni pleh prečnika 22/22 cm ili pravougaoni sličnih veličina, obložen papirom za pečenje. Stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni 15-16 minuta.
4. Dok se mekani patišpanj peče, pripremite sirup, ugrejte vodu sa šećerom na umerenoj vatri. Kuvjate dok se ne zgusne, oko 6-7 minuta, nemojte poklapati posudu. Skinite sa vatre i sipajte slatko vino i rum. Vino treba da bude hladno, da bi se sirup brzo ohladio. Ostavite da se ohladi.
5. Čim se patišpanj ispeče, isecite ga na 12 kockica i pažljivo odvojite od papira. Poređajte ponovo u pleh, u kojem su se pekli i dok su još topli, prelijte sirupom.
Da biste bili sigurni da će se sirup ohladiti, možete ga pripremiti ranije.
6. Ostavite prelivene kolače da upiju tečnost 15-20 minuta, nije potrebno da čekate više.
Po želji pospite cimetom, a pre nego što servirate, prelijte karamel topingom (može i domaće prirpemljenom karamelom ili tofi kremom).
Neka vam je slatko!