Način pripreme
1. Rastvorite kvasac sa jednom kašikom šećera u blago zagrejanom mleku. Ostavite da naraste 7-10 minuta.
2. Za to vreme umutite blago jaje sa šećerom, vanilom i pola istopljenog maslaca.
Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte narasli kvasac i smesu od jaja, šećera i maslaca.
3. Zamesite testo, dodajući veoma malo brašna ako je potrebno, jer je testo dosta lepljivo. Boolje je da se radi sa uređajem za mešenje, ali uz strpljenje ispašće dobro i rukom.
4. Malo po malo ubacujte u testo i preostali maslac i mesite, dok ne prestane da vam se lepi za prste i radnu površinu. Ako radite mikserom uz odgovarajuće nastavke, mesite oko 5-6 minuta ili dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
5. Ostavite da naraste na toplom sat i po ili dok ne udvostruči svoj obim, nakon toga ponovo premesite na nabranjenoj površini minut, dva i ostavite da se opusti 15-20 minuta.
6. Podelite testo na pola i razvijte svaki deo u pravougaonu koru debljine približno pola centimetra. Jedan namažite tečnom čokoladom i pospite iseckanim orasima. Pokrijte drugom korom i uvijte u rolat.
Isecite rolat na približno 8-9 parčića koje poređate u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje. Ostavite da ponovo naraste i udvostruči obim oko sat i po. Posudu pokrijte čistom krpom da se ne suši i da se ne dobije tvrda korica.
7. Narasli brioš pospite šećerom i pecite u prtethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ostavite da se ohladi na rešetki, namažite medom i servirajte sa šoljom toplog mleka ili kafe.
Nek vam je slatko!