Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Brioš»Brioš sa tečnom čokoladom i orasima

Brioš sa tečnom čokoladom i orasima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Brioš sa tečnom čokoladom i orasima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Brioš sa tečnom čokoladom i orasima - zabranjeno voće za svakoga ko drži dijetu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g (visok sadržaj glutena) + za posipanje radne površine
  • kvasac - 30 g, živ
  • sveže mleko - 225 ml
  • maslac - 100 g, istopljen
  • vanila - 1 kašika, tečan ekstrakt
  • jaje - 1 komad
  • tečna čokolada - 200 g
  • orasi - 90 - 100 g
  • med - 1 kašika
  • šećer - 100 g + za posipanje po želji
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac sa jednom kašikom šećera u blago zagrejanom mleku. Ostavite da naraste 7-10 minuta.

2. Za to vreme umutite blago jaje sa šećerom, vanilom i pola istopljenog maslaca.

Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte narasli kvasac i smesu od jaja, šećera i maslaca.

3. Zamesite testo, dodajući veoma malo brašna ako je potrebno, jer je testo dosta lepljivo. Boolje je da se radi sa uređajem za mešenje, ali uz strpljenje ispašće dobro i rukom.

4. Malo po malo ubacujte u testo i preostali maslac i mesite, dok ne prestane da vam se lepi za prste i radnu površinu. Ako radite mikserom uz odgovarajuće nastavke, mesite oko 5-6 minuta ili dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.

5. Ostavite da naraste na toplom sat i po ili dok ne udvostruči svoj obim, nakon toga ponovo premesite na nabranjenoj površini minut, dva i ostavite da se opusti 15-20 minuta.

6. Podelite testo na pola i razvijte svaki deo u pravougaonu koru debljine približno pola centimetra. Jedan namažite tečnom čokoladom i pospite iseckanim orasima. Pokrijte drugom korom i uvijte u rolat.

Isecite rolat na približno 8-9 parčića koje poređate u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje. Ostavite da ponovo naraste i udvostruči obim oko sat i po. Posudu pokrijte čistom krpom da se ne suši i da se ne dobije tvrda korica.

7. Narasli brioš pospite šećerom i pecite u prtethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Ostavite da se ohladi na rešetki, namažite medom i servirajte sa šoljom toplog mleka ili kafe.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: