Način pripreme
Blago zagrejte sveže mleko i u njega izdrobite kvasac. Dodajte i 4-5 supenih kašika brašna. Izmešajte i ostavite kvasac da se aktivira. Prosejte brašno.
Umutite jaja (1 žumance odvojte za premazivanje milibrota) sa šećerom veoma dobro.
Dodajte vanilu, alkohol, natošli kvasac, izrendane kore limuna i pomorandže.
Sve izmešajte i počnite da dodajete po malo brašna i polovinu pomešanog maslaca i ulja.
Do ovde možete raditi mikserom. Domesite ostalim brašnom.
Kada se brašno u potpunosti upilo, počnite da dodajete ostalu masnoću rastezajući testo, nažite i presavijajte u kesu.
Ovo uradite 3-4 outa dok se u potpunosti ne aprosbuje.
Stavite gotovo testo u nauljenu posudu i pokrijte je folijom. Ostavite na toplom da nadođe na otprilike 2 sata.
Istopite u mikrotalasnoj rerni čokoladu na 30 sekundi kako bi postala tečna.
Podelite već nadošlo testo na tri dela.
Od svakog oblikujte duguljastu elipsu. Namažite istopljenom čokoladom i pospite naseckanim ili samlevenim orasima.
Od strane dugačkog dela uvijte u rolat i lagano usucite.
Tako uradite i ostala dva dela. Oblikujte u pletenicu i stavite u podmazanu posudu u kojoj ćete peći.
Sledi ponovno dizanje na otprilike 30 minuta.
Mešajte odvojeno žumance sa malo vode i namažite milibrot.
Pospite šećerom i filiranim bademom i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom otprilike 25-30 minuta.