Baklavice sa alvom i orašastim plodovima

28/03/2020
"Ukusne baklavice sa alvom i orašastim plodovima uz poslepodnevnu kafu "
Priprema40 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno70 min.
Porcije20
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano43
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • šećer od šećerne trske - ½ šolje
  • ulje - ½ šolje + za tepsiju
  • brašno - 2/3 šolje, tip 500
  • sok od ananasa - 1 šolja, Aspasia, sa zaslađivačem
  • orasi - 1 šolja
  • lešnici - 1/2 šolje
  • alva - 290 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • cimet - ½ kašičice
  • kore za pitu - 15 komada /400 g/
  • voda - 2 šolje
  • šećer - 1 šolja, beli
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu ukusnu baklavu lešnike i orahe sameljemo mašinom za orašaste plodove. Prethodno smo ih očistili.

Brašno prosejemo kroz sito i u njega dodajemo prašak za pecivo.

U posudu stavljamo sok od ananasa, brašno sa praškom za pecivo i šećer od šećerne trske i dosta dobro mutimo mikserom.

U posudu dodajemo i orašaste plodove. Promešamo kašikom. Dodajemo cimet.

Alvu sitno iseckamo. Dodajemo je u ostale sastojke. Dobijamo gustu smesu.

Otvaramo kore za pitu. Jednu koru premažemo uljem. Na nju stavljamo drugu koru, ne premazuejmo je uljem. Odozgo rasporedimo kašu, ravnomerno, raspoređujemo, premazujemo.

Uvijamo u rolat od desne strane. Poređamo 7 rolata sa po dve kore u tepsiju, jedan do drugog. Poslednju koru presavijamo na dva i na isti način izvršimo proces.

Dobijamo 7 i ½ rolata. Svaki rolat od ovih 7 sečemo po sredini i svaku ½ na tri tako da će biti 6 komada od 1 rolata. Poslednja 1/2 rolata na 3 komada.

Sve isečene baklavice odozgo premazujemo uljem. Pečemo ih u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne budu gotove, otprilike 30-32 min.

Stavljamo vodu da prvri na ringli zajedno sa belim šećerom. Kada je sirup gotov, ostavljamo ga da se ohladi.

Vadimo i sirupiramo hladnim sirupom. Kutlačom iz sirupa zalivamo baklavice sa alvom i orašastim plodovima.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar