Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Oraha»Torta sa orasima bez šećera i mleka

Torta sa orasima bez šećera i mleka

Potrebitel#163519Potrebitel#163519
Početnik
214
Torta sa orasima bez šećera i mleka3 / 3
01/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
12
"Torta sa orasima bez šećera i mleka, koja će vam se više osladiti, nego što mislite"

Potrebni sastojci

  • med - oko 750 g (1 teglica)
  • Za koru
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 2 i 1/2 šolje, tip 500
  • med - 2/3 od ukupne količine
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • limuntus - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • vanila - 1 kesica
  • orasi - oko 150 g, mleveni ili iseckani
  • esencija - 1 komad, ampula, limun
  • Za krem, I deo
  • žumanca - 4 komada
  • brašno - oko 3 supene kašike
  • voda - 250 ml
  • med - 1/2 od ostatka (nakon pripremljene kore)
  • vanila - 1 kesica
  • limuntus - 1/2 kašičice
  • esencija - 1/2 ampule, limun
  • Za krem, II deo
  • belanca - 4 komada
  • med - ono što je ostalo u teglici
  • esencija - 1/2 ampule, limun
  • orasi - oko 100 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kora: U dubokoj posudi viljuškom umutite 4 jajeta. Na ringli - u šerpu sipajte 2/3 meda iz tegle. Kada med provri u njega dodajte 1 kašičicu sode bikarbone. Smesa nadođe, aktivira se i povećava svoj obim. U ovom momentu, kada su se već med i soda pomešali, sipajte ih u prethodno umućena jaja - u duboku posudu. Mešajte viljuškom, u međuvremenu počnite da dodajete i brašno - 2.5 šolje.

Mešajte, ne treba da brinete da mogu ostati grudvice. Dok mešate stavite i vanilu, limuntus, prašak za pecivo i sipajte esenciju iz limuna. U ovu smesu dodajte i orahe. Tako dobijeno aromatično i ne mnogo gusto testo sipajte u tepsiju za pečenje ili kalup za torte, unapred premazan uljem i posut brašnom. Moja tepsija je prečnika 33 cm, sa nelepljivim premazom i dno je tanko. Ravnomerno rasporedite testo u tepsiju i stavite u rernu bez ventilatora da se peče na 180°С oko 45 minuta.

Po meni, vreme pečenja zavisi od tepsije i od rerne. Tako da obavezno proveravajte da li je gotovo pomoću bockanja kore čačkalicom za zube. Kada se korica zapeče tako da dobije karamel boju, čačkalicom za zube proverite da li je i unutrašnjost ispečena i ako se testo ne lepi za čačkalicu, isključite rernu i izvadite tepsiju.

Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga nožem za hleb isecite koru na dva dela. Tako ćete dobiti dve kore. Čak i da nisu perfektno ravne, to nije mnogo bitno. Ipak je u pitanju domaća torta.

Kada smo gotovi sa korom i kada se ona u potpunosti ohladila, počnite sa pripremom krema - po delovima.

Prvi deo: Uzimite žumanca od četiri jajeta i mutite ih viljuškom ili mutilicom. U njih dodajte polovinu ostalog meda u teglici. U šerpu sipajte vodu i brašno, mešajući ih viljuškom kako ne bi bilo grudvica. Nakon toga, smesu od brašna i vode stavite na ringlu. Kada se smesa zagreje i počne da se zgušnjava (ako je potrebno, stavite još brašna), dodajte umućena žumanca i med. Mešajte drvenom mutilicom da ne zagori. Dodajte vanilu, pola esencije limuna i limunsku kiselinu. I kada krem postane dovoljno gust, skinite ga sa ringle.

Sada već pređite na pripremu

II dela krema: Za drugi deo krema u duboku posudu sipajte četiri belanca, počnite da ih mutite mikserom, u početku na niskom ubrzanju. Kada počnu da povećavaju svoj obim, dodajte i poslednju količinu meda. Mešajte mikserom na većem ubrzanju, dok se ne dobije sneg. Kada belanca postanu gusta - kao sneg, u njih dodajte i krem od žumanac, koji ste već napravili. Mutite viljuškom i nastavite sa sastavljanjem torte.

Ja vraćam jednu koru nazad u tepsiju - premažite veoma obilno kremom, jer se kore ni sa čim prethodno ne sirupiraju. Kada obilno premažete kremom, pospite orasima - samlevenim ili iseckanim, nakon toga stavite i drugu koru. I nju takođe obilno premažite - s tim što je torta već skoro na rubu tepsije. Odozgo ponovo pospite orasima.

Nakon toga tortu uvijte u foliju i stavite je u frižider da odstoji - makar 12 sati. Kako bi mogla da se stegne i kako bi kore mogle da upiju krem, kog ću radi pojašnjenja dodati, da nije previše gusta kada se spremi, već sipkasta i vazdušasta, zbog toga nemojte štedeti na njemu.

Kad odstoji u frižideru dovoljno dugo, lično ja imam veliki poslužavnik, na kome pomoću noža i pribora za tortu vadim samu tortu iz tepsije i stavljam je na poslužavnik. Zvuči komplikovano, ali bude veoma jednostavno - kroz klizanje iz jedne posude u drugu. Na taj način torta već ima traženiji oblik.

Dodatno premažite zidove ostatkom krema kog ste takođe sačuvali u frižideru u teglici i nakon toga oblepite zidove samlevenim orasima. Ako imate dodatnu količinu oraha i meda, možete napraviti lopte - bombone od meda i mlevenih oraha koje možete poređati na tortu. Nakon toga je ponovo stavite na hladno da bi se još malo stegla i na kraju možete da probate.

Torta je apsolutno bez šećera i mleka i pogodna je za sve koji mogu da konzumiraju gluten, ali ne smeju da jednu mlečne proizvode i šećer.

Priprema izgleda teško, opis je dugačak, ali vredi. Lično ja sam prvi put ovu tortu spremala cela tri dana, dok nisam smislila šta da stavim u nju, kako da iskombinujem sastojke i kako da zamenim mleko i šećer.

Ali, uspela sam. Spremila sam ovu tortu za rođendan ćerkice i smelo mogu da kažem da nije ostalo nijedno nepojedeno parče. Svi su oblizali prste, kao što se kaže. Čak sam se začudila da je ispala toliko ukusna, sa toliko ukusa limuna i oraha.

Drugi put kada sam spremala ovu tortu sa orasima, već je vreme koje mi je oduzela bilo tačno 2 sata. Jedino je dugo čekanje da se stegne i ohladi u frižideru povećalo vreme dostizanja trenutka njene konzumacije.

Važno! Ako koristite manji kalup za torte ili tepsiju, predpostavljam da će biti potrebno da pažljivo nadgledate proces pečenja kore. U mojoj tepsiji kora ne nabubri mnogo, ali se perfektno ispeče i ne bude lepljiva. Možda se poveća za polovinu prvobitne debljine. Generalno, testo se ne naduva kao kod drugih kora. Nemam predstavu da li zbog široke tepsije ili sadržaja kore.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: