Prolećna pita sa spanaćem i žumancima

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
360
365
Prolećna pita sa spanaćem i žumancima
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
02/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Skuvaj30 min.
Ukupno45 min.
Porcije12
"Zvanično otvaramo prolećnu sezonu ovom ukusnom pitom sa spanaćem"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 800 g
  • žumance - 6 komada
  • jaja - 1 komad
  • spanać - 300 g, blanširan
  • rikota sir - 250 g
  • maslac - grudva
  • nana - prstohvat
  • biber - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite maslac. Premažite pleh i stavite list kore, tako da pređe 3-4 cm okvir pleha.

Premažite koru četkom utopljenom u maslac. Odozgo stavite drugi list, pa i njega premažite maslacem i tako dok ne potrošite kore.

U blanširani spanać dodajte rikotu i 50 g sira.

Začinite prstohvatom nane i prstohvatom bibera.

Sipajte spanać preko kora i rasporedite ga ravnomerno. Napravite udubljenja, kao gnezda u smesi spanaća i sira, pa u njih stavite po jedno žumance.

Prekrijte ređanu pitu krajevima kora, koje vire izvan pleha.

Umutite jedno jaje sa 2-3 kašike ulja i izmrvljenim sirom.

Prelijte kore pite sa spanaćem.

Ispecite prolećnu pitu sa spanaćem i žumancima na 180 stepeni do prijatne boje.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: