Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Slana Pita»Prolećna pita sa koprivom i sirom

Prolećna pita sa koprivom i sirom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5039k435
Prolećna pita sa koprivom i sirom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 2
07/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Upravo ova kombinacija od koprive i sira može da vas ostavi bez reči"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • tipsko brašno - 250 grama
  • voda - otprilike 50 ml
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 50 grama (meki)
  • so - 1 prstohvat
  • nadev
  • kačkavalj - 80 grama (izrendan)
  • kopriva - 150 grama
  • šunka - 50 g
  • čedar - 50 g
  • sir - 80 grama (usitnjen)
  • preliv
  • sveže mleko - 150 ml
  • jaja - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu sipajte brašno sa prstohvatom soli. Dodajte omeknuli maslac i jedno jaje, izmešajte. Sipajte vodu i postepeno umesite meko testo koje ne sme da se lepi.

Pripremite malu okruglu tepsiju za pečenje. Na njeno dno stavite papir za pečenje ili je podmažite i nabrašnite.

Razvijte testo u koru sa prečnikom koji je malo veći od dna tepsije. Stavite koru iznutra i rukama oblikujte rub - otprilike 2 cm.

Izbockajte na nekoliko mesta viljuškom da se ne bi nadulo za vreme pečenja. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-12 minuta.

Operite koprivu, nakon toga je blanširajte 2-3 minuta u posoljenoj ključaloj vodi. Ocedite dobro i usitnite je.

Izmrvite sir na osnovu za slani paj. Odozgo pospite izrendanim kačkavaljem. Dodajte kriškice šunke i na kraju rasporedite blanširanu koprivu.

Umutite dva jaja sa svežim mlekom i sve zalijte. Poređajte komade čedar sira i stavite pitu da se zapeče dok ne bude gotov preliv - otprilike dvadesetak minuta.

Prolećni paj sa koprivom i sirom je gotov. Ohladite i isecite na komade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: