Način pripreme
U duboku posudu sipajte brašno sa prstohvatom soli. Dodajte omeknuli maslac i jedno jaje, izmešajte. Sipajte vodu i postepeno umesite meko testo koje ne sme da se lepi.
Pripremite malu okruglu tepsiju za pečenje. Na njeno dno stavite papir za pečenje ili je podmažite i nabrašnite.
Razvijte testo u koru sa prečnikom koji je malo veći od dna tepsije. Stavite koru iznutra i rukama oblikujte rub - otprilike 2 cm.
Izbockajte na nekoliko mesta viljuškom da se ne bi nadulo za vreme pečenja. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-12 minuta.
Operite koprivu, nakon toga je blanširajte 2-3 minuta u posoljenoj ključaloj vodi. Ocedite dobro i usitnite je.
Izmrvite sir na osnovu za slani paj. Odozgo pospite izrendanim kačkavaljem. Dodajte kriškice šunke i na kraju rasporedite blanširanu koprivu.
Umutite dva jaja sa svežim mlekom i sve zalijte. Poređajte komade čedar sira i stavite pitu da se zapeče dok ne bude gotov preliv - otprilike dvadesetak minuta.
Prolećni paj sa koprivom i sirom je gotov. Ohladite i isecite na komade.