Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Prolećna pita sa spanaćem i žumancima

Prolećna pita sa spanaćem i žumancima

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Prolećna pita sa spanaćem i žumancima
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
12
"Zvanično otvaramo prolećnu sezonu ovom ukusnom pitom sa spanaćem"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 100 g
  • žumance - 6 komada
  • jaja - 1 komad
  • spanać - 300 g, blanširan
  • rikota sir - 250 g
  • sir - 50 g
  • maslac - grudva
  • nana - prstohvat
  • biber - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite maslac. Premažite pleh i stavite list kore, tako da pređe 3-4 cm okvir pleha.

Premažite koru četkom utopljenom u maslac. Odozgo stavite drugi list, pa i njega premažite maslacem i tako dok ne potrošite kore.

U blanširani spanać dodajte rikotu i 50 g sira.

Začinite prstohvatom nane i prstohvatom bibera.

Sipajte spanać preko kora i rasporedite ga ravnomerno. Napravite udubljenja, kao gnezda u smesi spanaća i sira, pa u njih stavite po jedno žumance.

Prekrijte ređanu pitu krajevima kora, koje vire izvan pleha.

Umutite jedno jaje sa 2-3 kašike ulja i izmrvljenim sirom.

Prelijte kore pite sa spanaćem.

Ispecite prolećnu pitu sa spanaćem i žumancima na 180 stepeni do prijatne boje.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: