Medeni keksići

Irina KolevaIrina Koleva
Početnik
16345
Medeni keksići
Fotografije: Irina Koleva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
15
"Ako se pitate šta da smućkate u kuhinji, imamo ideju - medene keksiće"

Potrebni sastojci

  • bio šećer - 50 g, Muskovado
  • beli šećer - 50 g
  • smeđi šećer - 50 g (može i 100 g belog, ukoliko nemate smeđi)
  • med - 100 g
  • ulje - 10 ml
  • prašak za pecivo - 5 g
  • miks začina - 1/2 kašičice (recept se nalazi dole)
  • brašno - 325 g
  • jaja - 1 komad
  • čokolada - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Tri vrste šećera i med se stavljaju na ringlu da se istope uz često mešanje.

Dodaje se prašak za pecivo (od njega smesa može da poveća svoj obim) i dodaju se začini.

Prebacuje se u posudu i hladi se otprilike 5 min. Ne ostavlja se duže, zato što će se karamel stegnuti i nećete moći da umesite testo.

Dodaje se jaje i kada se sjedini, dodaje se ulje. U delovima se stavlja i brašno i mesi se meko testo (od meda i šečera testo će se blago lepiti, ali to nije problem).

Hladi se sat vremena i razvija se na debljinu od 5 mm. Medeni keksići se seku i peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom, otprilike 10 min.

Ohlade se i čokolada se istopi na vodenoj pari. Ukusni keksići se dekorišu i ostave se da se dobro ohlade.

Napomena: Ovi keksići su odmah nakon pečenja hrskavi, ali sledećeg dana omeknu i dobijaju konzistenciju medenjaka.

Miks začina za medene keksiće:

cimet - 5 supenih kašika, mleven

karanfilić - 4 kašičice, mleven

piment - 1 kašičica, mleven

kardamon - 1 kašičica, mleven

đumbir - 1 kašičica, u prahu

indijski orah - 1/2 kašičica, izrendan

Sve se prosto pomeša! Ovaj miks koristim i za božićne slatkiše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: