Grčka baklava sa Patiseri kremom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
193
810
08/04/2020
"Draga Dijeto, ostavljam te, jer sam srela grčku baklavu sa kremom Patiseri i to je bila ljubav na prvi pogled"
Priprema30 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano283
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • Sirup
  • voda - 400 ml
  • šećer - 600 g
  • glukoza - 60 g
  • pomorandža - 1 komad
  • limun - 2 - 3 komada, kriške
  • karanfilić - 5 ružica
  • cimet - 1 štapić
  • Nadev
  • orasi - 400 g, mleveni
  • cimet - 1 kašika
  • karanfilić - 1 kašičica, mleveni
  • prezle - 50 g
  • maslac - 400 g, istopljen
  • kore za baklavu - 450 - 500 g
  • Krem
  • žumanca - 6 komada
  • šećer - 7 kašika
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • sveže mleko - 1 litar
  • kukuruzni skrob - 100 g (ili mnogo fino kukuruzno brašno)
  • maslac - 100 g, sobna temperatura
  • kora limuna - narendana, od jednog limuna
  • Dekoracija
  • čokolada - 100 g, istopljena
  • koštunjavo voće - 100 g, istucano
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 150 stepebi;

Posuda za pečenje 25/35 cm, dobro namazana pomoću četke.

U šerpu se sipa šećer, glukoza, pomorandža isečena na četvrtine zajedno sa korom, kriške limuna, ružice karanfilića, cimet i voda. Stavlja se na jaku vatru da provri, nakon toga se smanjuje temperatura i ostavlja se 8 minuta da se krčka. Sklanja se sa ringle i ohladi se potpuno.

U posudu se stavljaju mleveni orasi, mleveni karanfilić, cimet, prezle i meša se (mogu i svi sastojci da se stave u blender i da se samelju). Ostavljaju se sa strane.

Od kora se odvoji četiri komada i ostavljaju se pokrivene vlažnom krpom sa strane. U posudu za pečenje se stavlja prva kora, tako da izađe izvan posude. Pokapa se istopljenim maslacem, ne maže se četkom, to se radi sa ciljem da se kore ne zalepe jedna za drugu tokom pečenja, a kada se pokapaju postaju vazdušastije.

Stavlja se druga kora takođe se pokapa maslacem, sledi treća kora - istopljeni maslac. Posipa se četvrtinom smese od oraha po celoj površini kora. Pokriva se sledećom korom - maslac, ukupno tri kore. Tako se nastavlja dok se ne potroši nadev, koji se stavlja obilno preko kora. Na poređanu baklavu se sakupljaju kore koje su izvan posude, pokapaju se maslacem i odozgo se zatvara preostalim korama sa strane, njih je 4 pri čemu se svaka pokapa istopljenim maslacem. Preostali maslac se preliva odozgo, raspoređuje se.

Baklava se u tom momentu ne seče.

Peče se na 150 stepeni oko 50-60 minuta ili dok ne postane lepo zlatasta.

Vadi se iz rerne i odmah se preliva ohlađenim sirupom. Ne pokriva se odozgo, ostavlja se na sobnoj temperaturi tokom jedne noći.

Patiseri krem:

U posudu se stavljaju žumanca, šećer i mešaju se žičanom mutlicom. Dodaje se skrob i 50 ml svežeg mleka, može i malo više, meša se u glatku smesu.

Sveže mleko se zagreva na ringli do tačke ključanja. Sklanja se sa ringle i u mlazu se dodaje u smesu od žumanaca uz neprestano mešanje žičanom mutilicom. Nakon što je dodato svo mleko smesa se vraća nazad na umerenu ringlu i skuva se gust krem dok se ne pojave mehuri, 3-4 minuta.

Sklanja se sa ringle, dodaje se vanila i maslac u kockama. Meša se, dok se ne istopi. Prebacuje se u odgovarajuću posudu.

Pokriva se folijom, da se ne uhvati kora, i ostavlja se na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne ohladi.

Nakon što je krem dovoljno ohlađen, sipa se u posudu miksera ili ručnog miksera i muti se na visokoj brzini, dok ne postane vazdušast, oko 2-3 minuta.

Od baklave se sklanjaju samo gornji listovi do nadeva od oraha. Sipa se krem, raspoređuje se i ponovo se pokriva listovima kore.

Ostavlja se na hladnom nekoliko sati, da se maslac ponovo stegne. Nakon što je ohlađena, ponovo se seče na kvadratne parčiće.

Čokolada se ispopi na pari. Stavlja se u tanak papirini kornet i grčka baklava se dekoriše njome.

Posipa se sa malo mlevenog koštunjavog voća po izboru. Za ovu grčku baklavu sa kremom koristila sam mleveni lešnik.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar