Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Carski Kozunak (Uskršnji kolač)

Carski Kozunak (Uskršnji kolač)

Carski Kozunak (Uskršnji kolač)
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
240 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
8
"Toliko je veličanstven da nikada ne bismo posumnjali u naziv ovog Carskog Kozunaka"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 12 supenih kašika
  • kvasac - 25 g
  • brašno - 600 g
  • limun - kora
  • pomorandža - kora
  • vanila - 2 komada
  • ulje - 100 ml, kravlji maslac
  • so - prstohvat
  • bejlis - 1 čep
  • suvo grožđe
  • orasi
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu mini pekare stavite sveže mleko, jaja, šećer, koru od limuna i pomorandže, vanilu, so i Bejlis.

Odozgo sipajte brašno, a na njega usitnite kvasac. Uključite program za testo i sačekajte da se svi proizvodi dobro pomešaju.

Čim testo za kozunak bude gotovo, u tankom mlazu sipajte malu količinu ulja i kravljeg maslaca.

Sačekajte da upije tu količinu i ponovo sipajte. Poklopite i ostavite da se program završi.

Kada istekne vreme, ponovo uključite isti program. Sačekajte još 1.5 sata ili dok vreme ne isteče.

Izvadite i oblikujte kozunak, tako što ispletete u pletenicu. Stavite punjenje po želji - suvo grožđe, orahe, bademe.

Kozunak stavite u tepsiju, obloženu papirom za pečenje i ostavite još jednom da naraste.

Premažite uljem, svežim mlekom i žumancem.

Pospite šećerom, orasima - šta god da imate.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne bude gotovo.

Izvadite i ostavite vaš Carski Kozunak da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: