Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač - kozunak sa suvim grožđem i korama pomorandže

Uskršnji kolač - kozunak sa suvim grožđem i korama pomorandže

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Uskršnji kolač - kozunak sa suvim grožđem i korama pomorandže
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
2
"Domaći uskršnji kolač - kozunak kojim ćete obeležiti praznik kako dolikuje"

Potrebni sastojci

  • brašno - 950 g, za kozunake
  • brašno - 250 g, za dodatno mešenje
  • kvasac - 40 g, svež
  • sveže mleko - 350 g, mlako
  • šećer - 11/2 šolje
  • jaja - 6 komada
  • biljno ulje - 80 ml
  • maslac - 80 g
  • maslac - 50 - 60 g, prilikom mešenja
  • zlatno suvo grožđe - 180 g
  • liker od pomorandže - 50 ml
  • kora pomorandže - 2 komada voća
  • sok pomorandže - 1/2 komada voća
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • so - 2 prstohvata
  • Za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • biljno ulje - 1 supena kašika
  • vanilin šećer - za posipanje
  • slatko do pomorandže - 2 - 3 supene kašike sirupa, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Da bismo umesili kozunak važno je da znamo da svi sastojci koji su uključeni u njegov sastav, treba da budu na temperaturi 36-37 stepeni i da u prostoriji bude toplo.

Kvasac se izgnječi sa 1 kašičicom šećera i razređuje se sa 2 kašičice svežeg mleka.

U njih se dodaje deo brašna kako bi se dobila gusta kaša.

Odozgo se posipam sa još malo brašna i ostavlja se da naraste na temperaturi od 36-40 stepeni.

U posudi odgovarajuće veličine se proseje brašno dva-tri puta. Pravi se udubljenje u sredini.

Suvo grožđe se natopi u liker od pomorandže na 1-2 sata.

Jaja se mute dok ne pobele zajedno sa šećerom, ostalim svežim mlekom, sokom od pomorandže i sitno izrendanim korama citrusa.

Dodaje se i kvas od kvasca koji se aktivirao.

Dobro se umesi testo za kozunak, dok se po njemu ne formiraju mehurići vazduha.

Za vreme mešenja se dodaje još masnoće. Maslac da bude do nas, testo ga voli. Ruke ne smeju biti suve.

Gotovo testo se prekriva streč folijom i ostavlja se da naraste.

Naraslo testo se podeli prvo na dve polovine. Svaka od njih se podeli na još dva dela.

Svaka lopta testa se rastegne na stolu i lagano se razvije.

Površina se pospe suvim grožđem i uvije se u rolat.

Oblikovane i lagano uvijene pletenice se stavljaju u oblik krsta, tako što se pletenice za kozunak prebacuju pri svakom pletenju.

Njihovi krajevi se pažljivo podviju i uvijeno testo se stavlja u kalup obložen papirom za pečenje.

Količina testa se određuje pomoću posude u kojoj će se peći. Testo će narasti pri narastanju i pri pečenju.

Kozunaci se ostavljaju da ponovo narastu.

Odvojena žumanca se pomešaju sa istopljenim maslacem i svežim mlekom.

Pažljivo se premaže površina kozunaka.

Peče se u umereno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo. U početku se peče u dobro zagrejanoj rerni na 200°C.

Nakon deset minuta se smanjuje na 180 i peče se dok ne bude gotovo, probavajući konzistenciju testa drvenim štapićem.

Kozunak se ne isušta iz vida i ukoliko se proceni, prekriva se aluminijumskom folijom.

Još topao, moj uskršnji kolač - kozunak sa suvim grožđem i korama pomorandže se premazuje sirupom od slatka od pomorandže i posipa se vanilinim šećerom.

Srećni i blagi praznični dani!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: