Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pirinač u rerni»Piletina sa pirinčem za početnike

Piletina sa pirinčem za početnike

MihovMihov
Početnik
131101
Piletina sa pirinčem za početnike5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
145 min.
Porcije
6
"Svaki početnik može da izađe na kraj sa ovim zadatkom. a to je - najukusnija piletina sa pirinčem"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad
  • pirinač - 200 g
  • luk - 2 glavice, beli
  • beli luk 7 - čenova
  • so - 2 kašičice
  • šargarepa - 1 komad, mala
  • začin za pile - po želji
  • začini - po ukusu
  • maslac - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Zdravo, prijatelji!

Nakon što sam pročitala klasičan recept za piletinu sa pirinčem na sajtu, odlučila sam da pripremim takav detaljan za ljude koji vole, ali nikad nisu pripremali.

Prvo uzimamo jedno sveže celo pile i podelimo ga oštrim nožem na delove, u redosledu: krilca, bataci, belo meso. Verovatno će vam biti teško kod grudnog koša pileta (belo meso). Nemojte se plašiti i secite hrabro - sve će otići u jedan pleh.

Nakon što podelimo pile na porcije, stavljamo ga u prethodno ugrejanou šerpu, punu vode i dve kašičice soli. Olakšajte kuvanje sa gotovi začinom za pile. Gotovi začini sadrže sve što vam je potrebno. Stavimo i dve kašičice gotovog začina. Imajte u vidu da gotovi začini sadrže so. Kuvamo pile onoliko koliko mislimo da možemo da ga jedemo kuvano, ali meso ne treba da se odvaja od kostiju.

Vadimo pile u posebnu posudu.

Sipamo pirinač u čašu po izboru (za mernu jedinicu*). Lepo operite i ostavite sa strane. Od bujona odvajamo 3 čaše.

U istoj posudi u kojoj smo kuvali pile (sada već praznoj), dodjameo 200 g maslaca. Sipamo dve glavice belog luka, šest čenova belog luka i pola šargarepe, isečene po želji. Dodajemo oprani pirinač i pržimo zajedno. Ne prestajemo da mešamo.

Nakon što zaprška počne da se lepi po dnu, dodajemo 1 šolju pilećeg bujona*. Počinjemo da mešamo ponovo dok vri. Nakon što voda nesta, sipamo smesu u pleh. Budite sigurni da je dovoljno dubok. Na slikama sam pokazala i moj.

Poređamo porcije piletine odozgo i prelivamo sa preostale dve čaše bujona*.

Pečemo naše pile sa pirinčem u rerni, prethodno ugrejanoj na 220 stepeni.

Svako pile i pirinač se peku različito, zato ga izvadite po vašoj proceni, tj. kad više nema bujona po površini i pirinač je dovoljno sočan, a ne da bud suv i da pile nije zagorelo po površini. Proveravajte periodično.

* Zlatna proporcija - 1x pirinač + 3x voda = yummy!

Serviranje: Nakon što napunimo jednu posudicu pirinča, okrećemo je na tanjir i dodajemo porcije piletine. Dodajemo kiselo mleko i ljute paprike. Dve kriške hleba i palimo Netfliks, zabavljamo se!

Bon Apeti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: