Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Teleća Čorba»Makedonska teleća čorba

Makedonska teleća čorba

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Makedonska teleća čorba
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
18/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
6
"Makedonci kažu da je tajna njihove teleće čorbe u pečenom luku"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 600 g, sa kosti
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • krompir - 1 komad
  • celer - 1/2 korena
  • luk - 1 glavica, crni
  • paprika - 1 komad, zelena
  • paradajz - 1 komad, dobro uzreo
  • peršun - 3 - 4 struka
  • sirće - 2 kašike
  • ulje - 4 - 5 kašika
  • so - po ukusu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - po ukusu
  • brašno - 1 kašika, izvršita
  • beli luk - istucan sa sirćetom, za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

Makedonci kažu da je tanja njihove teleće čorbe u pečenom luku. Tako se jedno potpuno obično jelo pretvara u drugačije po karakteru i ukusu.

Glavica luka se oljušti i peče cela u rerni, po želji može da se zavije aluminijumskom folijom, tako se spoljašnji sloj neće isušiti.

Teleće meso se kuva dok ne bude potpuno gotovo, odvaja se od kostiju i seče se na sitno.

Celer, paradajz i paprika se samelju ili seku na sitno. Šargarepa i krompir se seku na krupnije parčiće.

U šerpi se zagreva ulje i u njemu se zaprži samleveno ili usitnjeno povrće zajedno sa šargarepom i malo soli. Kada izdovjena tečnost ispari dodaje se brašno i aleva paprika i meša se intenzivno 1-2 minuta.

Sipa se proceđeni bujon od kuvanja mesa i meša se ponovo, da se ne stvore komadići. Za tu svrhu je dobro da je i sam bujon topao ili baš vruć.

Ostavlja se da vri 20 minuta na laganoj vatri, nakon toga se pojača za dva stepena i dodaju se krompirići, meso, sirće, biber, još soli i pečeni luk - isečen na sitno ili krupno - kako vam se sviđa.

Jelo se kuva dok se krompir ne skuva, a gustina čorbe se reguliše dolivanjem vode ili bujona - koliko je neophodno.

Topla makedonska teleća čorba se servira sa sveže iseckanim peršunom, istucanim belim lukom i sirćetom.

Ljuta papričica takođe bi bila sjajan dodatak ovom jelu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: