Način pripreme
Makedonci kažu da je tanja njihove teleće čorbe u pečenom luku. Tako se jedno potpuno obično jelo pretvara u drugačije po karakteru i ukusu.
Glavica luka se oljušti i peče cela u rerni, po želji može da se zavije aluminijumskom folijom, tako se spoljašnji sloj neće isušiti.
Teleće meso se kuva dok ne bude potpuno gotovo, odvaja se od kostiju i seče se na sitno.
Celer, paradajz i paprika se samelju ili seku na sitno. Šargarepa i krompir se seku na krupnije parčiće.
U šerpi se zagreva ulje i u njemu se zaprži samleveno ili usitnjeno povrće zajedno sa šargarepom i malo soli. Kada izdovjena tečnost ispari dodaje se brašno i aleva paprika i meša se intenzivno 1-2 minuta.
Sipa se proceđeni bujon od kuvanja mesa i meša se ponovo, da se ne stvore komadići. Za tu svrhu je dobro da je i sam bujon topao ili baš vruć.
Ostavlja se da vri 20 minuta na laganoj vatri, nakon toga se pojača za dva stepena i dodaju se krompirići, meso, sirće, biber, još soli i pečeni luk - isečen na sitno ili krupno - kako vam se sviđa.
Jelo se kuva dok se krompir ne skuva, a gustina čorbe se reguliše dolivanjem vode ili bujona - koliko je neophodno.
Topla makedonska teleća čorba se servira sa sveže iseckanim peršunom, istucanim belim lukom i sirćetom.
Ljuta papričica takođe bi bila sjajan dodatak ovom jelu.
Prijatno!