Način pripreme
Skuvamo pola šolje heljde u vodi sa sitno iseckanim starim lukom, kiseljkom, pešrunom i začinima: pola kašičice fine himalajske soli, 2-3 prstohvata mlevnog bibera, 2-3 prstohvata garam masale (miks indijskih začina), 1 supenu kašiku soja sosa i 1 kašičicu nerafinisanog suncokretovog ulja.
Skidamo sa vatre, nakon što se heljda skuva i upije preostalu vodu.
Sve četiri kore iečemo na po 12 jednakih kvadratića savijanjem. Namažemo silikonskom četkom kalupe za mafine.
Za svako gnezdo je potrebno 3 kore - kvadratića, koje namažemo sa malo nerafinisanog suncokretovog ulja i stavljamo jednu na drugu, uglovi su u različitim pravicma i stvaraju se gnezda sa 12 zraka.
Stavljamo ih u 12 kalupa tako da se stvore kao korpice. Podelimo heljdu na 12 jednakih delova (oko 1 bogate supene kašike) i punimo svako gnezdo.
Uvijamo ivice kora, uvijamo nadev i površinu namažemo sa malo nerafinisanog suncokretovog ulja.
Sa preostalih 12 kvadrata kora za pitu pokrivamo pitice, dobro popunimo svaki kvadrat i podelimo na 4 mala kvadrata.
Namažemo nerafinisanim suncokretovim uljem i poređamo odozgo, ivice stavljamo sa strane i malo preklapamo kore u centru.
Odozgo premažemo nerafinisanim suncokretovim uljem uz pomoć četke.
Pečemo u rerni na oko 25 minuta - 20 na 180 stepeni i odozdo, a posle 5 minuta na 200 stepeni - samo odozdo (zavisi od rerne)
Serviramo tople i hrskave vegan pitice mafine sa iznenađujućim zdravim prolećnim nadevom od heljde i sremuša.
Veoma ukusno!