Način pripreme
Svež đumbir oljuštimo i izrendamo na fino rende (za čokoladu) dobijamo pire sa sosokom a konce odvajamo prilikom rendanja.
U dubokoj posudi žicom umutimo jaje i braon kristal šećer. U njih dodajemo druge sastojke u sledećem redosledu; nerafinisano suncokretovo ulje, sveži đumbir (izrendan), sodu, vanilu, rogač, kakao, cimet, fine ovsene pahuljice i toplu vodu. Postepeno dodajemo u homogenu smesu - integralno brašno, dok ne zamesimo meko i malo lepljivo testo.
Dlanove namažemo sa malo nerafinisanog sucokretovog ulja - oblikujemo loptice. Poređamo na rastojanju jedne od drugih u plehu, namazanim nerafinisanim suncokretovim uljem. Pritiskamo lagano ivice i pečemo na 180 stepeni oko 10 minuta, na polovini vremena pečenja je moguće (zavisi od rerne) da se zapeku do tamnozlatneboje i zato, da ne bi zagoreli kolači od đumbira rernu uključimo samo na gornji grejač.
Uskršnji kolači su gotovi dok su još meki, nije potrebno da ih pečemo da budu hrskavi, jer oni postaju hrskavi nakon što se ohlade.
Stavljamo ih u kutiju (u početku malo otvorenu da se ne popare) i nakon toga zatvorimo da ostanu mekani.
Zdravi i jednostavni za pripremu - ukusni i aromatični kolači sa đumbirom i ovsenim pahuljicama za Uskrs, Cveti ili bez povoda!
Veoma ukusno!