Način pripreme
U šerpu srednje veličine stavljamo 6 domaćih jaja. Posolimo i prelivamo vodom da ih pokrije. Uključujemo ringlu i stavljamo poklopac.
Osušimo tvrdo kuvana jaja i poređamo u duboki tanjir gde će nas čekati dok pripremamo boje za jaja.
U 2 tegle sipamo do sredite vrelu vodu i rastvorimo boje - plavu i ljubičastu. Dodajemo 1 supenu kašiku sirćeta u svaku, što igra važnu ulogu u fiksiranju i zasićenosti boja na jajima. Pažljivo promešamo.
Za 6 toplih kuvanih jaja rasporedimo 6 belih salveta. Prelivamo preko svake po 2-3 supene kašike boje tako da se dobiju nežni prelivi zasićenih boja.
Uvijamo dobro i pažljivo jaje tako da ga salveta obavije skroz. Dodatno dodajemo preko uvijenog jajeta 1 kašičicu boje, rasporedimo boju na različita mesta.
Ovako uvijena uskršnja jaja stavljamo da stoje 30 minuta da bi nijanse bile jače i da se prelivaju.
Nakon što odstoje odvijemo ih i sa drugom čistom salvetom ili vatom namažemo sa malo biljne masnoće - nerafinisanim suncokretovim uljem ili uljem da budu sjajna, kao biser. Suvom salvetom upijamo višak masnoće.
Ređamo sveže ofarbana jaja sa salvetom Kosmos u pletenu korpicu ili keramičku posudu, ukrasimo ih prolećnim cvećem.
Serviramo šarena jaja na prazničnoj uskršnjoj trpezi.