Način pripreme
Indijski začini, pre svega kurkuma, predstavljaju snažno sredstavo za bojenje posuda za kuvanje, žica za mućenje, cediljki i šolja, imajući to u vidu - koristimo one koje su odogovarajuće u ovom slučaju.
Ukoliko su šolje za čaj staklene, dobro bi bilo da budu otporne na toplotu.
Veoma je važno da uvek ogulimo svež koren đumbira, s obzirom da je prešao dug put dok nije stigao do vas.
Već oguljenog ga izrendamo na sitno rende i zajedno sa njegovim sokom ga sipamo u šerpu sa zagrejanom vodom.
U njih dodajemo sve ostale orijentalne začine: garam masalu (indijski miks), kurkumu, biber (za aktivaciju jačine kurkume), đumbir u prahu, cimet, karanfilić, semenke sinapisa i kardamon.
Promešamo metalnom kašikom kako bi se istopili i ostavljamo na tihoj vatri da vri otprilike 5 minuta.
Pažljivo procedimo lekoviti napitak i aromatični odvarak poslužimo dok je vruć.
Zasladimo smeđim šećerom od trske, budući da je ukus lekovitog odvarka veoma jak i zasitan.
Ovaj moćni antioksidansni topli napitak - miks začina, sadrži neverovatne kvaliteta i jak energetski sadržaj. On je sigurna zaštita celog organizma!