Način pripreme
Artičoka se još uvek smatra biljkom zbog svojih svojstava da leči i čisti organizam.
To je biljka mediteranskog porekla, najveći izvoznik je Italija.
Kada se pripremi napitak od listova artičoke, on ima ogromne koristi za zdravlje, zato što je bogat mineralima, najviše kalijumom. Zasićen je vitaminima među kojima su A, C, E, K, J, vitamini iz grupe B, flavonoidi i hlorogenska kiselina. Treba da napomenoemo sadržaj cinarina, ali ovaj element može da se usvoji samo ako se povrće konzumira sirovo.
Ako prirpemimo napitak od artičoke, on će blagotvorno uticati na naš organizam, zato što ima jako diuretičko dejstvo, moćan je antioksidant i bori se sa slobodnim radikalima i čisti organizam.
Odgovarajući je da se pije kod problema sa jetrom, trovanjem, prekomernom težimo, kardiovaskularnim i arterijskim problemima. Štiti od hipertonije, ateroskleroze, infarkta i moždanog udara. Poboljšava varenje, štiti od zadržavanja tečnosti što ga čini moćnim saveznikom u borbi sa celulitom.
Brine se o zdravlju ćelija mozga, smanjuje nivo lošeg holesterola (ldl) u krvi.
Postoji mnogo koristi, a priprema je laka.
Skuvamo listove 10 minuta u vodi. Kora od pomorandže je prosto za poboljšavanje ukusa, možete koristiti listove žalfije, zvezdasti anis ili mentu.
Napitak ostavite da se popari, pokiopite, nakon toga možete konzumirati topao ili hladan tokom celog dana. Najveći efekat ima kada se uzima po 1 čaša na prazan stomak rpre jela
Ako uzimate napitak od artičoke u trajanju od sedam dana, imaćete trajne i vidljive rezultate.
Ukoliko pripremite veću količinu napitka, čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj staklenoj flaši do 2 dana.
Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.