Način pripreme
Smatra se da je domovina ovog aromatičnog namaza Sirija, ali on se sreće i u brojnim drugim zemljama arapskog sveta.
Za Muhamara namaz je karakterističan ukus koji dolazi iz nara i pikantnost koju daju kajanske papričice. Međutim, uvek može da se balansira prema ukusima svakog.
Na primer da se doda više limuna ili limete i da se ukloni slatkoća, tako što se stavi samo jedna kašika melase. Za snažnu pikantnost namaza takođe se vodite vašim preferencijama ili preferencijama vaših gostiju.
Prvi korak u pripremi muhamara jeste da se orašasti plodovi natope u vodi na sat vremena.
U blender se stave pečene i oguljene crvene paprike. Ako su iz konzerve, imajte u vidu da će možda biti kiselkasto (zavisi kako su konervirane) i u takvom slučaju obavezno izbegnite dodavanje limunovog soka.
Stave se oguljeni čenovi belog luka, melasa od nara, isceđeni hidrirani orasi, suva ljuta papričica i začini. Može da se doda i malo soli.
Sve se stavi da se samelje da se dobije glatka i blaga, konzistencija kao kod kljuka.
Ovde je trenutak da se doda maslinovo ulje, cilj je da se dobije blaga emulzija. Zato se ono sipa u delovima i ponovo se uključuje uređaj, ali na nižu brzinu. Po želji može dodatno da se zgusne sa malo prezli.
Gotov namaz se servira u posudicu sa prepečenim kriškama ili malo modernije - u šolje sa štapićima svežeg povrća (krastavac, šargarepa).
Prijatno! Muhamara - arapski namaz sa pečernim paprikama i orasima je sjajan.
Komentari