Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Namaz»Muhamara - arapski namaz sa pečenim paprikama i orasima

Muhamara - arapski namaz sa pečenim paprikama i orasima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k965
Muhamara - arapski namaz sa pečenim paprikama i orasima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
12/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
2
"Prijatno sa ovim apetitnim arapskim namazom"

Potrebni sastojci

  • paprike - 230 g, crvene, pečene, oguljene
  • orasi - 80 - 100 g
  • maslinovo ulje - 50 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • melasa od nara - 2 supene kašike
  • limunov sok - 1 supena kašika ili po ukusu (može i limeta)
  • kajanske papričice - 1 - 2 suve papričice
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • kumin - 2 prstohvata, mleveni
  • so - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Smatra se da je domovina ovog aromatičnog namaza Sirija, ali on se sreće i u brojnim drugim zemljama arapskog sveta.

Za Muhamara namaz je karakterističan ukus koji dolazi iz nara i pikantnost koju daju kajanske papričice. Međutim, uvek može da se balansira prema ukusima svakog.

Na primer da se doda više limuna ili limete i da se ukloni slatkoća, tako što se stavi samo jedna kašika melase. Za snažnu pikantnost namaza takođe se vodite vašim preferencijama ili preferencijama vaših gostiju.

Prvi korak u pripremi muhamara jeste da se orašasti plodovi natope u vodi na sat vremena.

U blender se stave pečene i oguljene crvene paprike. Ako su iz konzerve, imajte u vidu da će možda biti kiselkasto (zavisi kako su konervirane) i u takvom slučaju obavezno izbegnite dodavanje limunovog soka.

Stave se oguljeni čenovi belog luka, melasa od nara, isceđeni hidrirani orasi, suva ljuta papričica i začini. Može da se doda i malo soli.

Sve se stavi da se samelje da se dobije glatka i blaga, konzistencija kao kod kljuka.

Ovde je trenutak da se doda maslinovo ulje, cilj je da se dobije blaga emulzija. Zato se ono sipa u delovima i ponovo se uključuje uređaj, ali na nižu brzinu. Po želji može dodatno da se zgusne sa malo prezli.

Gotov namaz se servira u posudicu sa prepečenim kriškama ili malo modernije - u šolje sa štapićima svežeg povrća (krastavac, šargarepa).

Prijatno! Muhamara - arapski namaz sa pečernim paprikama i orasima je sjajan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Stefan
Stefan
Za dekoraciju sam stavio i malo nara. Dobar recept.
12.07.2021 08:16