Način pripreme
Recept za namaz može da se pripremi kako sa crvenim, tako i sa zelenim paprikama. Uzimaju se pečene ljute paprike iz jedne tegle, ogule se i očiste od drški i semenki.
Zatim se sitno naseckaju (kao za salatu) i ostavljaju se u đevđiru da se ocede na otprilike 20 minuta. Već naseckane i oceđene pečene ljute paprike se stavljaju u duboku posusu i u njih se izmrvi malo sira iz salamure, otprilike 350-400 grama.
Dodaje se i ceđeno mleko. Dobro se izmeša i sipa se kiselo mleko 2 procenta, da namaz ne bi bio mnogo suv. Najbolje bi bilo da se kiselo mleko dodaje prema ličnom ukusu.
Cela smesa se umesi i u nju se dodaju so i mleveni crni biber. Ponovo se mepa.
Namaz od pečenih ljutih paprika se sipa u tanjiriće za serviranje i na kraju se lagano pokriva maslinovim uljem. Servira se sa brusketama i u društvu ledene rakije ili uza.