Način pripreme
Promešamo smesu za palačinke, tako što u posudi pomešamo jaje sa ovsenim mlekom (ako sami pripremamo mleko - može i nakon što sameljemo ovas sa vodom - ne cedimo ga od ovsenih mekinja, pošto su one korisne za organizam), smeđi kristal šećer, vanilu, sodu, jabukovo sirće, kakao, rogač i nerafinisano suncokretovo ulje.
Za drugu varijantu recepta za američke palačinke možete koristiti i obično kravlje mleko.
Na kraju zgusnemo smesu sa integralnim brašnom i malo finog kukuruznog brašna (u tom slučaju će da se zgusne više, možemo da razredimo sa 1-2 supene kašike ovsenog mleka ili vode). Gotova homogena kakao smesa je dobro da bude malo gušća od tradicionalne smese za tanke palačinke i dobro je da se testo ne razliva mnogo u tianju.
U ugrejanom tiganju sa dnom koje se ne lepi (sa malo nerafinisanog sucokretovog ulja, samo za prve dve, a sledeće su bez masnoće) rasporedimo malo smese tako da dobijemo okrugao oblik prečnika oko 10 cm i debljine oko ½ cm.
Ako je tiganj veliki - možemo pripremiti po dve u sito vreme. Čim se stvore mehurići po celoj površini, pažljivo okrećemo čokoladne palačinke uz pomoć silikonske spatule.
Još malo i gotove su i sa druge strane. Gotove male palačinke sipamo na tanjir ili drugu posudu i poklopimo da se ne ohlade i osuše. Da bi ostale mekane, svaku novu palačinku dok je još topla, stavljamo na dno ispod drugih na gomilu. Od smese se dobija oko 12 komada.
Nakon što palačinke budu gotove, na ringlu stavljamo malu metalnu posudu/šerpu i pomešamo sve sastojke za pripremu topinga.
Mešamo bez prestanka dok ne provri i skidamo sa vatre (ako želimo da bude još gušći, pomešamo sve sastojke za pripremu topinga.
Prelivamo palačinke, poređane jedna na drugu i serviramo dok su još tople.
Jedisntveno ukusne i mekane američke čokoladne palačinke sa čarobnim topingom - za jedan nezaboravan doručak u sunčano jutro!
Veoma ukusno!