Način pripreme
Operemo i potopimo pirinač u hladnu vodu na nekoliko sati da nabubri.
Da bismo pripremili vegan sutlijaš koristimo biljno mleko, u ovom slučaju domaće ovseno mleko (prvo potopimo ovsene fine pahuljice u izvorsku vodu, nakon 15 minuta meljemo i dobijenu tečnost /proporcije su 1:4 - orašasti plodovi:voda).
U šerpu sipamo 2 šolje vode, sipamo pola količine braon kristal šećera i nakon što se rastvori dodajemo pirinač (isceđen od vode, sa kojom go potapamo).
Mešamo često da se ne lepi po dnu i malo pre nego što se skuva i voda skoro ispari skroz - dodajemo 1 šolju ovsenog mleka i preostali braon šećer. Ne prestajemo da mešamo drvenom kašikom i dodajemo još 1 šolju ovsenog mleka.
Čim se pirinač skuva skidamo sa vatre. Pošto je gusto, pre nego što se još više zgusne - serviramo za svežu konzumaciju. Po želji desert može da odstoji, možemo dodati još malo ovsenog mleka i tako - malo tečnije nego što treba da ostavimo da nabubri.
Po želji posipamo cimetom i ukrašavamo orašastim plodovima.
Rakošan vegan sutlijaš - ovseno mleko sa pirinčem, nežnog ukusa koji liči na klasični sutlijaš. Jedinstveno ukusan desert - odgovarjaući za jedan doručak koji zasiti.