Način pripreme
*Ako nemate melasu, možete koristiti nekoliko mlevenih urmi.
Šargarepu sameljite ili sitno izrendajte. Jaja umutite ručno žicom i u njih dodajte sve ostale sastojke /šargarepu, mlevene bademe, melasu, začine, maslac od kokosa/.
Dobro promešajte dok ne dobijete gustu homogenu smesu. Dno pleha rasporedite da bude prečnika 20-22 cm, obložite papirom za pečenje i rasporedite ravnomerno smesu i poravnajte.
Dobro je da papir malo štrči da biste posle lakše izvadili koru za tortu.
Pecite na 180 stepeni sa ventilatorom oko 13-15 minuta na srednjem nivou rerne. Proverite za svaki slučaj drvenim štapićem.
Nakon što izvadite iz rerne, koru ostavite na nekoliko minuta, posle uz pomoć ivica koje se vide na papir izvadite i stavite na rešetku da se ohladi.
Nakon 15-20 minuta okrenite papir i pažljivo skinite.
Za to vreme pripremamo mlečni krem. Sitan sir pasiramo sa medom i mlekom, dodajemo koru od pomorandže. Želatin rastopimo na pari ili u mikrotalasnoj i sipajte pažljivo u smesu uz neprestano mešanje. Krem ostavite u frižideru da se ohladi i da počne da se steže.
Nanesite pažljivo na hladnu koru i ukrasite po želji.
Za ukras:
Ovu zdravu tortu od šargarepe sam ukrasite sa krupnije samlevenim orasima i trakicama šargarepe koje sam skuvala u šećernom sirupu (samo tu ima više ugljenih hidrata)
Ljuštilicom isecite šargarepu na tanke trakice i uvijte u rolat, zabodite ih uz pomoć čačkalice da se ne odviju za vreme kuvanja.
Kuvajte dok ne omekšaju i ostavite u šećernom sirupu dok se potpuno ne ohlade. Ocedite ih pažljivo i izvadite štapiće.
Nakon što se ohlade, postaju mekane i elastične i lako se oblikuju.
Torta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata treba da odstoji nekoliko sati u frižideru u kutiji, da se ne suši gornji sloj krema.
Prilikom stajanja ukus i miris se razvijaju potpuno i krem upija koru i dobija se jedan savršen ukus.
Ovaj čudesan recept za tortu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata je adaptiran od
Gabriele Tsulin.