Način pripreme
Počinjemo sa pripremom ukusnih piroški od krompira, prvo oljuštimo, operemo i skuvamo krompir.
Nakon što ih skuvamo, odvajamo i procedimo od vode gde smo kuvali, 1 šolju tople i 1 šolju hladne vode.
U posudi u kojoj ćemo mesiti testo od krompira sipamo 1 šolju brašna, prelivamo sa 1 šoljom tople vode (voda iz krompkira) i mešamo žicom dok ne postane glatko.
Nakon toga dodajemo 1 šolju mlake vode (voda od krompira), mešamo i dodajemo kvasac i šećer i mešamo, ostavljamo 5 minuta da se kvasac aktivira.
Kad se kvasac aktivira, dodajemo 3 šolje brašna i mešamo drvenom kašikom dok testo ne bude spremno za mešenje i rukama mesimo, dodajući po malo od brašna. Mesimo 3-4 minuta.
Testo treba da bude meko i da se ne lepi, stavljamo ga u posudu, posutu brašnom, pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe oko 1 sat. Dok čekamo, pripremamo nadev, izgnječimo krompir za pire, propržimo sitno iseckan luk dok ne dobije zlatnu boju sa maslacem i malo ulja ili maslinovog ulja, solju i biberom.
Dodajemo luk u krompir, dodajemo mirođiju i dobro promešamo.
Nakon toga pravimo sos, pomešamo gorenavedene sastojke za sos.
Nakon što testo nadođe, izbacimo vazduh, premesimo i pravimo 32 male ili 16 većih loptica, poređamo ih na namazanu radnu površinu.
Nakon toga prstima otvaramo svaku loptu u krug, ivice su malo tanje, stavljamo nadev od krompira ako ima 16 loptica po 1 supenu kašiku ili po 1 kašičicu ako ih ima 32, učvrstimo i možemo oba kraja da zavežemo po sredini, okrećemo i pritiskamo, poređamo na namazanu radnu površinu.
Ugrevamo ulje u odgovarajućoj posudi i pržimo piroške, malo smanjimo temperaturu da ne ostanu žive unutra.
Serviramo sa sosom dok su još tople piroške od krompira.
Toplo preporučujemo recept - nećete žaliti!
Možete pripremiti i sa drugim nadevom - budu mnogo ukusne. Ja sam napravila nekoiliko - piroške sa nadevom od kobasice, pečuraka, ljutenice, sira i 1 kašičicom majoneza.