Način pripreme
Krompir (mladi ili francuski nije pogodan) sam skuvala u vodi sa kašičicom soli dok potpuno nije omekšao. Dok je još bio topao oljuštila sam ga i izgnječila pomoću uređaja sa rupicama.
U njega sam dodala prethodno umućena žumanca, sitno narendan luk, mleko, ulje, prezle, sir, kačkavalj, mirođiju, peršun, kumin, biber i so po ukusu.
Zamesila sam ih i od smese formirala 15 srednje velikih krompir ćuftica.
Uvaljala sam ih u brašno i poređala na parče aluminijumske folije sa ciljem da smanjim broj sudova za pranje.
Belanca sam umutila u odgovarajućoj posudici. Ringlu sam zagrejala na 4 od 6 stepena mog šporeta.
U tiganju sa lepljivim dnom (keramičkim) sam zagrejala ne više od pola prsta ulja.
Ne treba da plivaju u masnoći. Ćuftice sam potopila sa obe strane u belanca u stavila ih u zagrejanu masnoću.
Ostavila sam ih tako, ne pomerajući ih, dok nisu počeli da se prže odozdo. Laganim pokretima sam ih okrenula i ispržila i sa druge strane.
Tako sam spremila sve ćuftice i servirala ih sa mlečnim sosom od belog luka, koji sam spremila od nekoliko kašika gustog kiselog mleka, jednog gnječenog čena belog luka (ili po ukusu), sitno isečene mirođija, soli po ukusu i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Ukusne krompir ćuftice mogu da se jedu tople i hladne.
Prijatno!