Način pripreme
Prosejemo brašno u posudu za pečenje i pravimo udubljenje.
Mutimo kiselo mleko u posudici zajedno sa sodom, dok ne nakisne.
Dodajemo jaja, šećer i so i dobro promešamo. Sipamo tečnu smesu u udubljenje.
Počinjemo da mešamo, dok ne pomešamo dobro sve sastojke i dok ne počne da se oblikuje lopta testa.
Prebacujemo na nabrašnjenu radnu površinu i mesimo dodajući još brašna, dok ne dobijemo meko i ne lepljivo testo.
Prebacujemo u posudu za pečenje ili šerpu i ostavljamo da odstoji oko 30 minuta, pokriveno krpom da se ne uhvati korica.
Pospemo ponovo radnu površinu brašnom i isečemo testo na dve lopte. Svaku od njih razvijamo dobro, gledajući da ne bude ni previše tanka ni previše debela.
Isečemo na rombove krofnice nožem ili pomoću koluta za sečenje pice.
Zagrevamo ulje u dubljem i manjem tiganju, da se krofnice isprže brzo i dobro, i da budu vazdušaste.
Gotove vazdušaste razvijene krofnice možemo da serviramo sa sirom, domaćim slatkom, šećerom u prahu itd.