Način pripreme
Toplo (da ne bude vruće! ) sveže mleko + voda se sipaju na kvasac u veliku posudu i sačeka se da se aktivira (otprilike 5 minuta).
U drugoj posudi se pomešaju brašno, so i šećer.
Pomoću metalne žice za mćenje ili viljuške jaje se muti u smesu sa kvascem.
U tečne sastojke se dodaje smesa od brašna, vanila, med i drvenom kašikom se umesi testo.
U testo po kašiku se dodaje maslac, tako što se dobro mesi prilikom nejgovog dodavanja. Gotovo testo za krofnice se ostavlja u nauljenoj posudi, pokriva se folijom i krpom i ostavlja se na toplom na 1-2 sata.
Na blago nabrašnjenoj površini se razvija testo otprilike 2 cm debljine.
Seku se krugovi pomoću čaše ili kalupa. Ostavljaju se da nadođu u tepsiji obloženoj papirom za pečenje, na 30 minuta.
Ulje se zagreva na umerenoj ringli i krofnice se prže dok ne budu gotove. Ostavljaju se u tanjir sa papirnim ubrusom i čeka se da se ohlade.
Sa strane se pravi rupa nožem i špricem se pune nadevom po želji.
Posipaju se šećerom u prahu i vazdušaste krofnice sa nadevom od slatka se jedu - nestaju u sekundi :)