Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Vazdušaste krofnice sa slatkom

Vazdušaste krofnice sa slatkom

friends kitchenfriends kitchen
Početnik
238456
Vazdušaste krofnice sa slatkom
Fotografije: friends kitchen
1 / 3
05/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
8
"Posipaju se šećerom u prahu i vazdušaste krofnice sa nadevom od slatka se jedu - nestaju u sekundi"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kesica (7 g), suvi
  • sveže mleko - 1/3 šolje
  • voda - 1/3 šolje
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 2 supene kašike
  • med - 3 supene kašike
  • brašno - 2 1/2 šolje, prosejano
  • so - 1/2 kašičice
  • vanila
  • kravlji maslac - 3 supene kašike, meki
  • ulje - za prženje
  • slatko - po želji (može da se napuni i tečnom čokoladom, karamelom...)
* merne jedinice

Način pripreme

Toplo (da ne bude vruće! ) sveže mleko + voda se sipaju na kvasac u veliku posudu i sačeka se da se aktivira (otprilike 5 minuta).

U drugoj posudi se pomešaju brašno, so i šećer.

Pomoću metalne žice za mćenje ili viljuške jaje se muti u smesu sa kvascem.

U tečne sastojke se dodaje smesa od brašna, vanila, med i drvenom kašikom se umesi testo.

U testo po kašiku se dodaje maslac, tako što se dobro mesi prilikom nejgovog dodavanja. Gotovo testo za krofnice se ostavlja u nauljenoj posudi, pokriva se folijom i krpom i ostavlja se na toplom na 1-2 sata.

Na blago nabrašnjenoj površini se razvija testo otprilike 2 cm debljine.

Seku se krugovi pomoću čaše ili kalupa. Ostavljaju se da nadođu u tepsiji obloženoj papirom za pečenje, na 30 minuta.

Ulje se zagreva na umerenoj ringli i krofnice se prže dok ne budu gotove. Ostavljaju se u tanjir sa papirnim ubrusom i čeka se da se ohlade.

Sa strane se pravi rupa nožem i špricem se pune nadevom po želji.

Posipaju se šećerom u prahu i vazdušaste krofnice sa nadevom od slatka se jedu - nestaju u sekundi :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: