Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Dilber duda (Dilber dudağı)

Dilber duda (Dilber dudağı)

Rumyana SakaliiskaRumyana Sakaliiska
Početnik
633518
Dilber duda (Dilber dudağı)4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Odlični turski kolači za popdnevni čaj i prijatan razgovor"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • jaja - 2 komada
  • ZA SIRUP
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 3 šolje
  • vanila - 1 kašičica
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • ZA NADEV
  • orasi - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Sipamo veći deo brašna u veliku posudu, dodajemo prašak za pecivo i promešamo.

Pravimo udubljenje, u njega dodajemo kiselo mleko, maslinovo ulje, jaja i zamesimo meko testo.

Pokrivamo testo krpom i ostavljamo na toplom oko 40 minuta.

Za sirup sipamo vodu u veliku šerpu, dodajemo šećer, vanilu i sok od limuna. Kuvamo na umerenoj temperaturi oko 20 minuta.

Gotovo testo isečemo na loptice i svaku od njih razvučemo na tanku koru, posipamo brašnom.

Poređamo kore jednu na drugu i razvučemo veliku koru debljine 2-3 cm.

Od kore isečemo krugove, koje presavijamo na dva dela i u svaki deo stavljamo po 2-3 jezgra oraha u sredinu.

Pečemo turske kolače u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne dobiju braon boju.

Nakon što se ispeku, stavljamo u odgovarajuću posudu i prelivamo hladnim sirupom.

Ostavljamo Dilber duda dobro da se natopi sirupom pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: