Način pripreme
Rerna se uključuje prethodno da se zagreva na 180 stepeni bez ventilatora.
Da bi bile tačne količine sastojka, koristite kuhinjsku vagu. U dubokoj plastičnoj posudi pomoću miksera se umute prvo dva jaja, dodaje se kiselo mleko, nakon toga šećer. kora limuna, vanile i na kraju ulje. Muti se na srednjoj brzini dok se ne dobije ujednačena smesa.
Postepeno se u smesu dodaju prethodno prosejano belo pšenično brašno, pomešano sa praškom za pecivo i ponovo se meša dobro u homogenu smesu za kolač. Mo želji možete da dodate kakao u prahu/brašno od rogača.
Spremite kalup za kolač/mafine i poređajte u njega papirne korpice. Ako nemate namažite kalup sa malo maslaca.
Smesa za kolač se sipa u njih, puni se pažljivo do polovine. Rasporedite je ravnomerno u 12 korpica.
Višnje se operu i osuše. Odstranite koštice svakoj voćki. Nakon toga pažljivo se stavljaju u smesu i promešaju se kašikom (po 4-5 komada višnji u jedan mafin).
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na srednjoj rešetki oko 30-35 minuta ili dok ne bude gotovo.
Možete da napravite probu čačkalicom: zabode se u jedan mafin i kad se izvadi treba da bude suva, da se smesa nije zalepila za nju.
Vazdušasti mafini sa višnjama su gotovi.