Način pripreme
Zagrejte blago sveže mleko i rastvorite u njemu kvasac, šećer i 3 kašike brašna. Ostavite 10-15 minuta dok se kvasac ne aktivira. Prosejte brašno i napravite udubljenje.
Sipajte već aktiviran kvasac, jedno jaje i jedno belance (žumance izdvojte za mazanje mafina), ulje i prašak za pecivo.
Zamesite meko testo. Ako je neophodno dodajte još malo brašna da se zamesi dodatno. Pokrijte testo krpom ili folijom 30-40 minuta dok ne udvostruči svoj obim.
Bez dodatnog mešanja podelite gotovo testo na 16 jednakih delova. Svaki razvijte u elipsast oblik.
Isecite na lente od šireg dela do polovina. U drugi deo stavite po pola kašičice pesta i rasporedite ga. Uvijte u rolnicu i nakon toga u puža. Trudite se da krajevi ostanu odozdo.
Stvite svaki u kalupe za mafine, koje ste prethodno namazali uljem. Ja sam koristila kalupe za krem karamel. Pomešajte izdojeno žumanca sa malo ulja i kašikom svećeg mleka i tom smesom namažite mafine.
Pospite miksom semenki. Ispecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta.
Prijatno!