Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Čabata»Ćabata u kesi za pečenje

Ćabata u kesi za pečenje

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ćabata u kesi za pečenje4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Hrskava ćabata, sa kojom možete da stvorite kulinarska remek dela"

Potrebni sastojci

  • Za fermentaciju
  • brašno - 80 g
  • voda - 80 ml
  • kvasac - 5 g, svež
  • Osnovno testo
  • brašno - 170 - 180 g + za posipanje kese i radne površine
  • voda - 110 ml
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 5 g, svež
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite 5 grama svežeg kvasca u 80 ml vode. Sipajte 80 grama brašna i promešajte u glatku kašicu.

Spremite ovaj preferment veče ranije i ostavite ga u frižideru u dobro zatvorenoj teglici za sledeći dan.

2. Izvadite na sobnu temperaturu ovaj kvasac za hleb.

Prosejte 170-180 grama brašna u posudu, pomešajte sa solju i sipajte blago zagrejanih 110 ml vode, u koju ste namrvili ostalih 5 grama kvasca.

3. Dodajte fermentisanu kašicu od prethodne večeri i zamesite meko testo. Zbog jake hidratacije testa za klasičnu ćabatu, ono je teško za mešenje i ima potrebu za dužom obradom, dok ne postane elastično i glatko. Radite na radnoj površini posutoj brašnom, pomoću špatula za testo ili mikserom sa odgovarajućim nastavcima.

4. Stavite testo u namazanu posudu pokrivenu krpom, i ostavite da raste jedan sata, nakon čega ga ponovo stavite na radnu površinu posutu brašno. Uhvatite s jednog kraja, izvucite da se rastegne i presavijte. Uradite to i sa drugog kraja.

Ostavite jedan sata testo za italijanski hleb, pokriveno krpom i ponovite.

5. Presavijeno testo u pljosnati pravougaonika, stavite u kesu za pečenje posutu brašnom. Zavežite je i sačekajte da ponovo naraste oko sat.

6. Probijte dve tri rupice u kesi pomoću čačkalice, jer se naduje pri pečenju i postoju mogućnost da pukne. Stavite u posudu za pečenje.

7. Pecite hleb u zahrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni, oko 40 minuta.

Nakon što izvadite, odmah isecite kesu pažeći da se ne ispečete. Ivzadite ćabatu i ostavite da se ohladi na rešetli.

8. Isecite na kriške i servirajte.

Pri pečenju u kesi ova vrsta hleba dobija dosta tvrdu i hrskavu koricu i elastičnu unutrašnjost.

U principu kod hleba Ćabate čak je i korica obično elastična, zato se pri čuvanju u kesi ili dobro zatvorenoj kutiji za hleb psotiže ovaj efekat.

Ćabata u kesi za pečenje ide uz mnogo različitih predjela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: