Način pripreme
Mikserom umutiti maslac sa šećerom u prahu, zatim dodati jaje i sve dobro umutiti na slabijoj brzini.
Pomešati praškaste sastojke: brašno, gustin, vanilin šećer, so i prašak za pecivo, zatim postepeno sipati u masu sa maslacem. Ukoliko imate slabiji mikser, preporučujem da ručno umesite testo.
Kada testo postane kompaktno, treba ga podeliti na 2 jednaka dela (po 390 g), u 1/2 dodati otopljenu čokoladu i kakao, a drugi deo ostaviti takav kakav jeste.
Od dobijenog testa praviti što manje kuglice (ja sam merila svaku po 6 g), zatim uzeti 4 kuglice, 2 bele i 2 crne i poređati ih naizmenično u krug (kao što je prikazano na slici) pa ih blago pritisnuti da se sve spoje (moraju biti čvrsto spojene da se ne bi raspadale tokom vrtenja između dlanova). Staviti spojene kugluce ismeđu dlanova i brzo vrteti dok se ne dobije vrtlog.
Poređati na papir za pečenje i peći 15 min na 180°C.
Vrtlog keksići su gotovi.
Komentari