Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Male Pogače»Domaće pogače sa maslacem

Domaće pogače sa maslacem

Nadia MalinovaNadia Malinova
Početnik
25
Domaće pogače sa maslacem
Fotografije: Nadia Malinova
1 / 5
04/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
20
"Da znate samo kako mirišu ove domaće pogače sa maslacem..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • maslac - 200 g, istopljen
  • kvasac - 21 g, svež
  • so - 1 kašika
  • sveže mleko - 400 g, prokuvano
  • šećer - 1 kašičica
  • jaje - 1 komad
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko se zagreva dok ne provri i nakon toga se ostavlja da se ohladi do telesne temperature. Kvasac se rastvara u malo vode, dodaje se šećer i kašika brašna i ostavlja se da naraste.

Brašno se proseje bar dva puta, dodaje se so i oformi se udubljenje, u koje se sipa istopljeni maslac, aktivirani kvasac, sveže mleko i belance od jaja.

Žumance se odvaja, umuti se sa malo vode i ulja i koristi se za mazanje pogača pre pečenja.

Od sastojaka se zamesi meko testo. Mesi se dok se u testu ne stvore mehuri, nakon čega se ostavlja na toplo da naraste dok ne udvostruči zapreminu.

Naraslo testo se podeli na 20 parčića, namazanim rukama se oblikuju okrugle male pogače.

Domaći hlepčići se poređaju na rastojanju jedan od drugog, tako da i kada rastu ne dodiruju jedan drugi. Ostavljaju se da ponovvo narastu 15-20 minuta.

Narasle pogače se mažu odozgo umućenim žumancem i po želi se posipaju susamom. Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Nakon što se izvade ohlade se na rešetki da se ne bi ovlažili odozdo u posudi i uvijeni vlažnom krpom, da ostanu mekane domaće pogače sa maslacem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: