Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u koje sipate sveže mleko - blago zagrejano. U njemu rastvorite kašičicu šećera i kvasac. Sačekajte da se aktivira oko 5-8 minuta.
2. Stavite u udubljenje krem sir i više maslaca - istopljenog, ali pazite da ne bude vrelo.
3. Zamesite testo kome postepeno dodajete i so i još brašna, ako je neophodno, dok ne postigne elastičnost i prestane da vam se lepi. Oblikujte u loptu i stavite u posudu. Pokrijte krpom i ostavite da raste 1 sat u toploj prostoriji.
4. Od naraslog testa odvojte jednu loptu (velićine pesnice) i stavite u centar posude za pečenje prečnika 22 cm, unapred namazane ili pokrivene papirom za pečenje.
5. Ostatak razvijte u ne mnogo tanku koru na nabrašnjenoj površini. Namažite ostatkom maslaca i uvijte u rolnu. Izdužite ga i ujedninite krajeva. Formiran prsten rasporedite oko loptica u centru posude.
6. Pomoću kuhinjskog noža napravite duboke proreze po prstenu po blagim nagibom. Loptu u sredini takođe isecite odozgo na nekoliko mesta, da se dobiju vrhovi i da bude lepo. Ponovo ostavite pogaču da raste i udvostruči svoj obim.
7. Zagrejte rernu do 180 stepeni. Namažite pogaču sa maslacem umućenim jajetom i obilno pospite susamom.
8. Pecite pogaču 30-35 minuta ili dok ne dobije tamno zlatnu preplanulost.
Prijatno!