Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Domaća ljutenica u rerni

Domaća ljutenica u rerni

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
24665880
Domaća ljutenica u rerni
Fotografije: Gergana Georgieva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
10
"Ukusna i otvara apetit, prste da poližeš!"

Potrebni sastojci

  • paprika - 3 kg, crvena
  • paradajz - 2 kg
  • zeleni paradajz - 1 kg
  • šargarepa - 600 g
  • luk - 3 glavice
  • beli luk - 1 glavica
  • peršun - 1 vezica
  • biber - 1 kašičica
  • ulje - 1 i 1/4 šolje
  • sirće - 1/3 šolje
  • šećer - 2/3 šolje
  • so - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo dobro svo povrće. Očistimo paprike od drški i semenki. Očistimo šargarepe i oljuštimo luk i beli luk.

Isečemo svo povrće - paprike, crveni i zeleni paradajz, šargarepu, luk i čenove belog luka na krupne parčiće. Stavljamo ih u diuboku posudu za pečenje i pečemo u rerni oko 2 sata na 200 stepeni, dok s vremena na vreme mešamo drvenom varjačom.

Izvadimo posudu, dodajemo na sitno isečen peršun i pasiramo povrće dok se ne dobije glatka konzistencija.

U tako dobijenu ljutenicu dodajemo ulje, sirće, šećer, so i biber. Promešamo dobro i punimo gotovu ljutenicu u čiste i suve tegle. Zatvaramo čvrsto poklopcima i sterilišemo 10-15 minuta.

Izvadimo tegle i okrećemo ih na poklopce na 15 minuta. Tako napravljena ljutenica je spremna da se namaže na kriške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: