Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Seoska domaća ljutenica

Seoska domaća ljutenica

Seoska domaća ljutenica1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Porcije
70
"Ukusna domaća ljutenica, koju obožavamo da jedemo, namazana na debeloj kriški hleba!"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 40 kg
  • paprike - 40 kg
  • patlidžan - 5 kg
  • luk - 5 kg, crni (daje neverovatnu slatkoću ljutenici)
  • šargarepa - 3 kg
  • šećer - 2 šolje
  • sirće - 1 šolje
  • biber - 30 g
  • đumbir - 20 g (po želji)
  • kumin - 10 g (po želji)
  • ulje - 1, 2 l
  • so - po ukusu
  • hleb - 1 komad, najvažnije
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo da kažem da je naveća greška da se ocedi voda iz paradajza (tačno je da bude brže, ali zbog toga zastojci se ne kuvaju dovoljno... ispadne veoma loše).

Pravim ljutenicu više od 10 godina.

Sastojci, koje korsitim su samo domaći, sam ih gajim i uopše nije jeftino.

Ja imam veliki pleh za ljutenicu - 60 cm u prečniku i 30 cm visoka (100l) od bakra.

Priprema se sa minimum troje ljudi - čovek sam ne bi trebalo da počinje, ima mnogo posla, ceo dan bez pauze - nema vremena za odmor (i za jelo).

Priprema ljutenice:

Prethodnog dana se ispeku i oljušte paprike, stavljaju se u frižider (moj je veliki i ima mesta) - samo to.

Drugog dana:

Ustaje se u 6 sati - umivaš se, spremaš, piješ kafu i počinje...

6:30 - operemo i očstimo paradajz (učestvijemo svo troje)-

6:50 - sečenje paradajza - krupnije (učestvuje dvoje ljudi, treći priprema vatru i pleh).

7:00 - paljenje vatre (ja više ne palim - koristim rešo na plin, lakše je) i sipa se isečen paradjz i počinjemo sa meašmo. U početku je s vremena na vreme, zato što paradajz pušta dovoljno soka i vode, da ne zagori. Druga dvojica nastavljaju sa sečenjem paradajza.

7:30 - Sipa se drugi paradajz (oko 2/3 paradajza).

8:00 - Sipa se u pleh i preostali paradajz

8:20 - Neko dolazi da me zameni i da meša.

8:30 - Sastavljamo mašinu za mlevenje (ja imam električnu sa dodatkom za odvajanje ljuski i semenki) i počinjem da meljem paprike, a čovek koji je slobodan seče patlidžan i stavlja ga u rernu da se peče (treba oko sat vremena), dok se patlidžan peče, šargarepa se očitsiti, iseče krupnije (oko 2 cm) i stavlja u jednu šerpu da se kuva, da malo omekša (kuva se oko 30 minuta). Patlidžan se već ispekao, posoli se i stavlja se sirće, ostavljamo ih na 20 minuta da odstoji, da bi izašao gorak sok.

10:00 - Meljemo patlidžan.

10:10 - Stavljamo patlidžan, paprike i šargarepu u pleh sa paradajzom.

10:20 - Počinjem da mešam, a druga dvojica počinju da ljušte i seku crni luk (krupnije). Već se konstantno meša, zato što smesa posaje gusta i postoji opasnost da zagori.

11:00 - Stavljam crni luk u ostale sastojke. Dvojica peru i čiste posudu koju smo do sad koristili.

13:00 - Dajemo deci da jedu - nešto što smo brzo pripremili. Ostali jedu, ako ima vremena. Ja nemam - mešam.....

14:00 - Sastavljam mašinu sa nastavkom za odvajanje ljuski i semenki. Nije slučajno što je ovako kasno - sve se već dobro raskuvalo i svi sastjoci su dovoljno mekani, da prođu kroz mašinu. Pripremam jedan sto do vatre, na koji stavljam mašinu, jedan veliki pleh (imam jedan od novog srebra 60/40/13 cm) i jednu posudu za otpadni materijal (ljuske i semenke) i dve mnogo velike, čiste, plastične kofe od 60 litara i polog (plastični bokal od 1 l). Počinjemo da meljemo smesu iz pleha u mašini, ne skidamo pleh sa vatre.

Kad sameljem 2/3 materijala, sipam ostalo iz pleha u jednu kofu i dajem da se opere pleh. Veliki pleh, gde sam do sad cedio ljutenicu, je već pun i zato je sipam u drugu kofu i nastavljam sa ceđenjem ostale količine materijala. Ako ložite na drva, nemojte gasiti vatru.

Nastavljam sa mlevenjem ostalog materijala, dok ne prođem sve, i sipam ga u pleh, oduzima mi jedan sat. Tako štedim vreme sa ponovnim vrenjem materijala. Nekom se može učiniti da je ljutenica gotova, kad materijal prođe kroz mašinu - da, ali nije tako. Ima još dosta vremena, dok ovaj materijal ne postane ljutenica.

15:00 - Neko me menja i meša, i tako se smenjujemo na pola sata, zato već svi počinjemo da se umaramo malo po malo. Pripremaju se i tegle u koje ćemo sipati ljutenicu.

18:00-18:30 - Materijal se već dovoljno zgusnuo i počinje da se peče ljutenica (poznajemo tako što više ne prska, nego samo izlazi vreo vazduh kod mene, materijala ima mnogo da bih mogao znati, kad prođem varjačom, ostavlja trag). Prepržim ulje (uvek to radim).

19:00 - Stavljam sirće, šećer i mešam i probam, ako je potrebno dodajemo još malo šećra ili sirćeta. Dodajemo ulje i mešam, dok ne upije (upija za oko 20 minuta).

19:30 - Dodajem začine i mešam još desetak minuta i skidam sa vatre.

19:43 - Počinjem da punim tegle.

20:45 - Tegle su pune. Dolazi vreme za poslednji sastojak, koju nismo koristili nikad do sad - HLEB.

Uzimate hleb i počinjete da topite u pleh i da jedete, dok lepo ne poližete pleh - mnooooooogo je ukusno.

Zatvaram tegle i kuvam (da se sterilizuju).

22:00 - Gasim vatru. Tegle sa ljutenicom za zimu su gotove.

A da, dobija se oko 70 teglica za ljutenicu ( od 350-400 ml).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: