Način pripreme
Operemo dobro svo povrće. Očistimo paprike od drški i semenki. Očistimo šargarepe i oljuštimo luk i beli luk.
Isečemo svo povrće - paprike, crveni i zeleni paradajz, šargarepu, luk i čenove belog luka na krupne parčiće. Stavljamo ih u diuboku posudu za pečenje i pečemo u rerni oko 2 sata na 200 stepeni, dok s vremena na vreme mešamo drvenom varjačom.
Izvadimo posudu, dodajemo na sitno isečen peršun i pasiramo povrće dok se ne dobije glatka konzistencija.
U tako dobijenu ljutenicu dodajemo ulje, sirće, šećer, so i biber. Promešamo dobro i punimo gotovu ljutenicu u čiste i suve tegle. Zatvaramo čvrsto poklopcima i sterilišemo 10-15 minuta.
Izvadimo tegle i okrećemo ih na poklopce na 15 minuta. Tako napravljena ljutenica je spremna da se namaže na kriške.