bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Panakota»Panakota od trešanja

Panakota od trešanja

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
14k4k4k
Panakota od trešanja
Fotografije: marcheva14
1 / 3
22/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno30 min.
Porcije6
"U sezoni trešanja ne propustite da spremite nežnu panakotu od trešanja - raskošna je"

Potrebni sastojci

  • Panakota
  • sveže mleko - 200 ml, punomasno
  • pavlaka - 350 ml (30%)
  • želatin - 7 g (1/4 kašičice)
  • voda - 30 ml, hladna
  • šećer - 50 g, kristal
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • Sos od trešnje
  • trešnje - 300 g
  • šećer - 100 g
  • voda - 30 ml
  • želatin - 7 g
  • sok od limuna - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U kaserolu se sipa sveže mleko, pavlaka i šećer. Stavljaju se na umerenu ringlu da se smesa zagreje ali da ne provri.

Za to vreme se natopi 5 g žalatina u 30 ml vode, ostavlja se oko 5-10 minuta. Nakon toga se zagreva na pari, ostavlja se sa strane.

Nako što se pavlaka dovoljno zgrejala u nju se dodaje istopljen želatin, vanila, promeša se. Ostavlja se da se ohladi do sobne temperature.

Trešnja se očiste od koštica.

Stavljaju se u posudu zajedno sa šećerom i sokom od limuna i stavljaju se na umerenu ringlu da prvovru oko 10 minuta. Vreme se meri nakon što smesa provri. Skidaju se sa ringle i pasiraju dok se ne dobije gladak sos. Procede se kroz gustu cediljku.

Dok se trešnje kuvaju, potapa se preostalih 5 grama želatina u hladnoj vodi na 5-10 minuta. Nakon toga se zagreva na pari u dodaje se u gotov sos od trešnje.

Ohlađena smesa se sipa u odgovarajuću šolju pod nagibom, podupire se u posudu za pečenje sa kuhinjskim ubrusom i ostavlja se u frižideru dok se ne stegne, može da se korisit i zamrzivač.

Nakon što se panakota stegla, sipa se ohlađeni sos od trešanja. Ponovo se stavlja u frižider, dok se smesa potpuno ne stegne. Pri servranju se garnira sa svežom mentom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: